Laif

10 jaar geleden: "Lena was de perfecte 'jonge hupse griet' om met "Satellite" te scoren"

"De Duitse zangeres Lena stond in een eenvoudig zwart jurkje op het podium en bracht een vrolijk liedje over verliefdheid in de stijl van Britse singer-songwriters als Kate Nash en Lily Allen. Haar nummer is erg catchy en ze stond heel naturel op het podium." Zo omschreef onze redacteur in mei 2010 de Duitse overwinning op het Eurovisie Songfestival van de net 19 jaar geworden Lena Meyer-Landrut. Maar in tegenstelling tot andere winnende liedjes bleek "Satellite" wel sterk genoeg om ook de Europese hitparades te bestormen. In Vlaanderen zelfs in die mate dat het nummer 10 jaar geleden de zomermaanden nog wist op te frissen. Of, zoals een Duits muziekrecensent het omschreef, "een aanstekelijk lied dat dankzij een ontwapenende zangeres tot hitstatus werd gebombardeerd".

Het lied, geschreven door de Amerikaanse singer-songwriter Julie Frost, die ook samenwerkte met onder meer Madonna en Beyoncé, en de Deense liedjescomponist John Gordon, werd in ieder geval niet speciaal voor het Songfestival gecomponeerd. 

Julie Frost: "Het lied was al een paar jaar oud. Het idee ervoor kreeg ik in een hutje, midden in een woud in de Amerikaanse staat Georgia. Ik heb mijn gitaar genomen, met een basismelodie en wat tekst tot gevolg. Dat heb ik dan naar John gestuurd, die het nummer afwerkte." (Eurovision, juni 2010)

John Gordon: "Hoe succesvol het nummer nu ook moge zijn, het is allemaal gestart als iets heel kleinschaligs en weinig spectaculairs op het Deense vasteland. Dat het lied uiteindelijk een Songfestivallied werd, is louter toeval. Zoiets heb ik nooit gepland. Het lied bestond sowieso al een paar jaren. Maar uiteindelijk kreeg iemand het bij platenmaatschappij Universal Music te horen en de rest is geschiedenis." (Eurovision)

"Ik ben heel blij met de keuze van Lena als zangeres. Ik hou van de manier waarop ze zingt. Ze is zo lief en charmant. Bovendien kan ze goed zingen en vind ik het geweldig hoe ze zich op het podium beweegt." (Eurovision)

Ik kan alleen maar dankbaar zijn voor mijn overwinning

Als "jonge, hupse griet", zoals ze op nieuwswebsite De Standaard omschreven werd, pakte Lena tijdens de finaleavond in Oslo het Europese publiek helemaal in, iets wat ze de maanden voordien al gedaan had met de Duitsers, Zwitsers en Oostenrijkers, waar "Satellite" al grijsgedraaid was. Het was dan ook "een eigentijdse popsong, die zeker zal opgepikt worden door radiozenders in veel landen en die aan het Songfestival een wat eigentijdser imago kan geven".

Lena: "Zelfs nu terugdenkend aan die overwinning voelt het allemaal nog overweldigend. Ik ben er nog altijd erg blij mee. Ook al, als ik foto’s en beelden van toen terugzie, dat ik denk: maar dat ben ik toch niet. Het lijken echt foto’s en beelden uit een ander leven." (Redaktionsnetzwerk Deutschland, februari 2020)

"Voor mij was die overwinning een absolute zege. Daardoor kan ik het geprivilegieerde leven leiden dat ik wilde en de vrijheid hebben die ik nu heb. Ik kan dus alleen maar dankbaar zijn." (Stuttgarter Zeitung, mei 2020)

"Ik heb nooit naar het grote succes verlangd. Welke carrière ik ook zou gehad hebben, ik zou er blij mee geweest zijn. Het was dus nooit van: ik moet beroemd worden! Zo zit ik niet in elkaar. Ik wilde alleen datgene doen, waarbij ik me goed voel. Nooit heb ik een beslissing genomen waarbij het financiële aspect de doorslag gaf." (Berliner Zeitung, mei 2020)

"Na mijn 4e album, in 2015, heb ik bewust een rustpauze ingelast. Het was een goed idee om mijn gedachten en emoties op een rijtje te zetten en om wat afstand van het mediacircus te nemen. Er hing toen veel mist rond mijn hoofd. Ik was het lef om zelf ambities te koesteren, om groots te denken compleet verloren. Maar na die rustpauze was ik er weer helemaal klaar voor." (Discover Germany, april 2020) Dat resulteerde in 2019 in het album "Only Love, L.", wat haar een top 5-notering in de Duitse en Oostenrijkse hitparade opleverde. Ook in Zwitserland ging het album vlotjes over de toonbanken.

De carrière van Lena beperkt zich intussen niet tot zingen alleen. Zo was ze te zien in een reclamecampagne voor een cosmeticamerk, zat ze in de jury van diverse tv-talentenshows, werkte ze mee aan "Sesamstraat" en was ze een van de stemmen van de Duitstalige versie van het animatiesucces "Trolls". Bovendien heeft ze op Instagram meer dan 3,5 miljoen volgers.

Maar in de zomer van 2010 was het ook in Vlaanderen - het nummer verdween pas eind augustus uit de Ultratop - dansen geblazen op "a well crafted radio friendly pop song", waarin Lena nieuw ondergoed voor haar vriendje koopt, het licht van de veranda aanlaat en voor hem zelfs haar teennagels lakt. 

Meest gelezen