LIVEBLOG - Viroloog Steven Van Gucht over risico's op reis: "Wat je doet is belangrijker dan waar je naartoe gaat"

De verschillende regeringen van ons land gaan een systeem invoeren met kleurcodes voor de gebieden waaruit toeristen terugkeren. Vanuit verschillende hoeken komt kritiek op het systeem. In "Terzake" benadrukt viroloog Steven Van Gucht dat wat mensen op reis doen belangrijker is dan waar ze naartoe gaan. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Steven Van Gucht: "Nachtleven in Zwitserland is gevaarlijker dan wandelen in Barcelona"

De viroloog Steven Van Gucht heeft in "Terzake" gezegd dat de controle van mensen die mogelijk risico liepen op besmetting tijdens een reis niet evident is. De overheid rekent op veel goodwill en eerlijkheid van mensen die terugkeren uit het buitenland.

"Het is belangrijk te zeggen dat het niet altijd gaat over waar men naartoe gaat, maar wat men daar doet. Het nachtleven bezoeken in Zwitserland is een veel groter risico dan Barcelona bezoeken om te wandelen of te fietsen. Wat men doet is even belangrijk als waar men is", aldus Van Gucht. 

De viroloog blijft erbij dat we op een veilige manier kunnen reizen naar gebieden in Europa waar code groen geldt. "We moeten goed geïnformeerd zijn over wat de situatie in de verschillende regio’s in Europa is en wat we mogen doen en kunnen doen. In essentie, als we in het buitenland hetzelfde doen volgens de regels die hier gelden, dan loopt men geen risico", aldus Van Gucht.

Bekijk het gesprek met Steven Van Gucht uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Rode regio? Reisverbod, coronatest en quarantaine

De verschillende regeringen van ons land gaan een systeem invoeren met kleurcodes voor gebieden waaruit toeristen terugkeren. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) bevestigd in een perscommuniqué. Buitenlandse regio's zullen zo met kleuren gerangschikt worden op besmettingsrisico. 

Gebieden (dat kan gaan over een stad, een gemeente, een district of zelfs een heel land, red.) met het hoogste risico, die momenteel in lockdown zijn na een nieuwe opflakkering van het virus, zullen met rood worden aangemerkt. Reizigers die toch uit die gebieden terugkeren, zullen verplicht worden een coronatest te ondergaan en in quarantaine te gaan. Voor diezelfde gebieden wordt trouwens ook vanuit België een reisverbod uitgevaardigd.

Gebieden met "een hoog gezondheidsrisico", maar die niet in lockdown zijn, zullen code oranje krijgen. Dat betekent dat een test en quarantaine niet verplicht zijn, maar sterk worden aangeraden. België raadt reizen af naar zulke oranje gebieden.

Bij alle andere gebieden, die dan code groen hebben, zullen er geen speciale maatregelen zijn. Wel zijn uiteraard alle nodige voorzorgsmaatregelen aangeraden.

Lees het volledige artikel hier:

Marokko opent grenzen vanaf 14 juli voor Marokkanen in het buitenland

De Marokkaanse regering heeft aangekondigd dat Marokkanen uit het buitenland vanaf dinsdag opnieuw naar Marokko mogen reizen. Alleen reizen per vliegtuig en reizen over zee zijn toegestaan. Er is nog geen duidelijkheid over de volledige heropening van de grenzen.

In Marokko zijn er bijna 15.000 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Uit officiële bronnen blijkt dat er 242 Marokkanen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Duizenden Fransen eren neergeslagen buschauffeur

In Bayonne, in het zuiden van Frankrijk, zijn woensdagavond naar schatting 6.000 mensen op straat gekomen om hun steun te betuigen aan een buschauffeur, die na een conflict over mondmaskers hersendood is geslagen.

In verschillende grote steden - onder meer in Parijs, Straatsburg en Bordeaux - hielden bussen om 19.30 uur een minuut halt.

De agressie op de buschauffeur heeft in Frankrijk voor heel wat beroering gezorgd. De man weigerde zondag  in Bayonne passagiers mee te nemen die de verplichte mondmaskers niet droegen en ook geen kaartjes hadden. Daarop werd hij aangevallen, en raakte zwaargewond aan het hoofd. De chauffeur is hersendood verklaard. Intussen zijn vier verdachten voor de agressie opgepakt.

Opnieuw rellen en protest in Servische hoofdstad Belgrado tegen nieuwe lockdown

Het is opnieuw onrustig in de Servische hoofdstad Belgrado. Demonstranten, die woedend zijn omdat de regering opnieuw een lockdown aankondigde vanwege het coronavirus, gebruiken geweld tegen de politie.

Enkele duizenden mensen verzamelden zich voor het parlement in Belgrado. Ze protesteerden fel tegen de aangekondigde maatregelen om de nieuwe opstoot van COVID-19 tegen te gaan.

Ook in de op een na grootste stad van Servië, Novi Sad, is het onrustig. Gisteren kwamen al duizenden woedende manifestanten samen voor het Servisch parlement in Belgrado na de aankondiging door president Aleksandar Vucic dat er dit weekend een nieuwe lockdown komt. De manifestanten riepen om het ontslag van Vucic. De ordediensten verrichtten toen uiteindelijk 23 arrestaties.

Officieel: Vlaams Parlement keurt verplichte quarantaine goed

Wie tijdens haar of zijn vakantie een "hoogrisicocontact" heeft gehad, moet zich bij thuiskomst verplicht laten testen op het coronavirus en moet verplicht in quarantaine gaan. Het Vlaams Parlement heeft zopas het decreet daarover goedgekeurd, meldt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) op Twitter. "De strijd tegen het coronavirus is niet gestreden", zegt hij. "Het is uitermate belangrijk dat iedereen zich aan de regels blijft houden."

Reizigers die terugkeren uit gebieden die opnieuw in lockdown zijn geplaatst moeten in quarantaine. De verschillende regeringen van ons land zijn het daar woensdagmiddag op het Overlegcomité over eens geraakt. Voor deze gebieden wordt ook een formeel reisverbod uitgevaardigd. Er wordt gewerkt met een kleurcode, gaande van groen over oranje tot rood.

De boetes lopen op van 26 tot 500 euro, telkens, volgens de opcentiemen, te vermenigvuldigen met 8. Naast geldboetes is er ook een gevangenisstraf mogelijk van 8 dagen tot 6 maanden.

Nachtleven in Bratislava draait weer op volle toeren: "Hoop dat we dezelfde besmettingsgraad kunnen houden"

Het nachtleven in de Slovaakse hoofdstad Bratislava draait weer op volle toeren. De terrasjes zitten goed vol, her en der is zelfs een discotheek open. Slovakije heeft de coronacrisis uitzonderlijk goed doorstaan en heeft de grenzen voor Belgen opnieuw geopend. Onze ploeg ging een kijkje nemen:

Videospeler inladen...

Vuurwerk boven Parijs op nationale feestdag, maar zonder publiek

Op 14 Juillet, de nationale feestdag van Frankrijk, wordt er zeker vuurwerk afgestoken boven de hoofdstad Parijs, maar door de coronacrisis er zal geen publiek aanwezig zijn. Dat meldt de stad Parijs.

"Rekening houdend met de huidige context en de regelgeving, met name het verbod op bijeenkomsten van meer dan 5.000 mensen, kunnen de festiviteiten in Parijs niet worden gehouden in aanwezigheid van een grote menigte", luidt het.

Overdag gelden er ook toegangsbeperkingen in de buurt van de Eiffeltoren. En op de nationale feestdag zullen ook enkele metrostations gesloten zijn.

Reissector, werkgevers en Test Aankoop uiten kritiek op de kleurcodes

Nog voor de nieuwe regelgeving over reizen en corona effectief wordt ingevoerd rijzen er vragen en klagen reissector, werkgevers en de consumentenorganisatie Test Aankoop over onduidelijkheden. Kleurencodes om aan te geven of een reisbestemming veilig is, vinden ze best oké. Maar de zogenoemde code oranje blijkt te leiden tot heel wat verwarring. 

Lees meer in dit artikel:

Viroloog Steven Van Gucht: "Meer jongeren getest, dus ook meer nieuwe coronagevallen"

Uit de cijfers van Sciensano blijkt dat het aantal besmettingen met het coronavirus niet meer daalt bij kinderen en jongeren. Daar is volgens viroloog Steven Van Gucht een dubbele verklaring voor.

"Ik denk dat kinderen en jongeren vroeger minder getest werden omdat ze vaker milde symptomen hebben. Vroeger werd er vooral getest op mensen die ernstige symptomen van het coronavirus vertonen. Met de versoepelingen hebben jonge mensen waarschijnlijk meer contact met elkaar.  Ik vermoed dat mensen met een hogere leeftijd dat minder doen. Dat die voorzichtiger blijven", zegt Steven Van Gucht in "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Meest gelezen