Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Toeristen niet langer 2 weken in quarantaine in Engeland: welke maatregelen nemen toeristische plekken?

Vanaf vandaag hoeven buitenlandse bezoekers aan Engeland (de andere naties, Schotland, Wales en Noord-Ierland volgen later) niet langer veertien dagen in quarantaine voor ze de straat op mogen. De voorbije dagen zijn al enkele musea weer opengegaan, andere volgen in de komende dagen of weken. De toeristische hotspots nemen maatregelen om een bezoek veilig te houden.

De Britse schrijfster en columniste Gillian Tett, die in New York woont, geeft in de Financial Times lucht aan haar verbijstering bij een recent bezoek aan Londen. In New York is ze eraan gewend geraakt dat vrijwel iedereen, op straat of in de winkel, een mondkapje draagt. Maar in Londen, schrijft ze, "bleken we nagenoeg de enigen met een mondkapje (…); zelfs op het openbaar vervoer (waar ze verplicht zijn), leken sommigen ze te schuwen". Tett ervaart zelfs zoiets als een cultuurschok.

Nochtans hebben de Britten alle reden om voorzichtig te zijn. De COVID-19-cijfers voor het Verenigd Koninkrijk stemmen niet bepaald vrolijk. Met zijn 286.000 besmettingen en bijna 45.000 (officiële bevestigde) doden op 66,65 miljoen inwoners is het land een van de slechtste leerlingen in de Europese klas (de regering hanteert de meest optimistische statistiek, de oversterfte bedraagt al bijna 70.000). Een poging om vast te stellen wat daar de oorzaken van zijn, zou ons hier te ver leiden. Maar het is wel een feit dat de regering veel te traag in gang is geschoten om de epidemie af te remmen.

Klaar voor bezoek

Toch is Engeland weer klaar om toeristen te ontvangen. Vorige week zaterdag gingen de pubs en restaurants open (herinner u de beelden van de massa's mensen in de uitgaansbuurt Soho in Londen), druppelsgewijs volgen nu de musea en andere culturele instellingen. Net als op het Europese vasteland doen die er alles aan om een bezoek veilig te maken.

De National Gallery op Trafalgar Square in Londen, is sinds vorige woensdag weer open. Hou er wel rekening mee dat een mondkapje of een andere bescherming verplicht is. De National Gallery stond erop om bij de eerste te zijn die opengingen. Dat zijn, ze, naar eigen zeggen, verplicht aan hun reputatie. Ze zijn er geen klein beetje trots op dat de Gallery zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog ononderbroken open gebleven is.

Verwacht er geen toevloed aan cultuurminnende bezoekers, want reservatie is verplicht. Zomaar eens binnenlopen in de Gallery, wat overigens nog altijd gratis is, kan dus niet. Dat heeft ook wel zijn voordelen: terwijl je vroeger soms moest dringen om een glimp op te vangen van Gainsborough of Vermeer, hoeft dat nu niet meer. Het is de bedoeling dat de bezoeker de ruimte krijgt om van al het moois te genieten.

Dat gaat ook op voor andere musea en voor kerken. Westminster Abbey bijvoorbeeld ontving in precoronatijden gemiddeld duizend toeristen per uur. Vanaf 11 juli zijn dat er nog honderd. Elkaar voor de voeten lopen bij het graf van Georg Friedrich Händel of Charles Darwin hoeft dus niet meer. 

De National Gallery
AFP or licensors

De Tower

De Tower of London, het beruchte kasteel/gevangenis/paleis op de oever van de Theems, heeft vorige vrijdag de poorten weer opengegooid. Ook daar gelden dezelfde voorschriften als in de National Gallery (die gelden overigens voor alle toeristische trekpleisters in Londen). Hampton Court doet dat op 17 juli, al zijn de tuinen van het paleis wel al een tijd weer te bezoeken.

Greenwich

In Greenwich kun je van 18 juli weer op het zeilschip Cutty Sark. De musea van de Royal Museums of Greenwich zijn open of zijn dat binnenkort. Vuistregel is: vooraf checken op de website bij welke instellingen je al weer binnen kunt. Dat is niet alleen het geval voor Londen, maar voor alle andere regio's en steden. Al kun je je voor Leicester de moeite besparen: de stad is voorlopig nog altijd in lockdown (als enige in Engeland).

De andere "naties"

Toch kunnen we niet genoeg benadrukken dat Schotland, Wales en Noord-Ierland een ander versoepelingsritme aanhouden dan Engeland. Schotland besliste recentelijk, in navolging van Engeland, de quarantainemaatregel te schrappen voor wie uit een veilig land komt (zoals België). Toch is het aangewezen om voor het vertrek de regels er eens op na te slaan op de websites van respectievelijk de Schotse, Welshe en Noord-Ierse overheid.

Overnachten

Op het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje verplicht (ook al stelde Gillian Tett in de Financial Times vast dat veel Britten die verplichting aan hun laars lappen). Hou er ook rekening mee dat sommige hotels en B&B's nog altijd gesloten zijn en pas later, eind juli of in augustus, weer gasten kunnen ontvangen.

AFP or licensors

Meest gelezen