Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Donald Trump prijst kracht van de relaties tussen de Verenigde Staten en Mexico

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de "kracht" van de relatie tussen de Verenigde Staten en Mexico geprezen tijdens zijn eerste ontmoeting met de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador in het Witte Huis. Inwoners van enkele Mexicaanse grensstadjes hebben de voorbije dagen met hun auto's wegen en overgangen naar de Verenigde Staten geblokkeerd. Ze vrezen dat Amerikaanse bezoekers het coronavirus in Mexico zullen verspreiden. 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Mexicaanse ambtsgenoot ontvangen in het Witte Huis. "De relatie tussen de Verenigde Staten en Mexico was nog nooit zo goed als nu", zei Trump aan de verslaggevers. Trump beloofde in zijn verkiezingscampagne in 2016 om een muur te bouwen op de grens van Mexico en de Verenigde Staten. Tijdens zijn campagne noemde hij geïmmigreerde latino's "vuile types", en beschuldigde hij de Mexicaanse regering ervan moordenaars en verkrachters naar Amerika te sturen.

"Elk van ons werd verkozen met de belofte om corruptie te bestrijden, de macht aan het volk te geven en voorrang te geven aan de belangen van zijn land", zei Trump tegen Andres Manuel Lopez Obrador. "Ik doe het en jij doet het", ging hij verder.

Ook de Mexicaanse president sloeg een erg verzoenende toon aan tegenover zijn Amerikaanse collega. "Ik wil je bedanken voor je begrip", verklaarde hij, en voegde toe dat er geen reden is waarom de "zeer goede politieke relaties" tussen beide landen zouden verslechteren.

De eerste ontmoeting tussen beide presidenten kwam er officieel om de inwerkingtreding van het nieuwe Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord te vieren.

Trump en Obrador, de VS en Mexico

Lopez Obrador of "Amlo" presenteerde zich enkele jaren als de eerste linkse president van Mexico in decennia. Het is verrassend dat hij en de conservatieve en nationalistische collega Trump in de VS elkaar tot nu toe erg vriendelijk bejegend hebben. Recent heeft Obrador Trump bedankt omdat die andere olieproducenten overhaald heeft om de productie te beperken en zo de prijzen niet langer te laten kelderen en omdat Mexico ventilatoren kon kopen in de strijd tegen het coronavirus. (Lees verder onder de foto).

De Mexicaanse president Obrador en zijn VS-collega Trump hebben een totaal andere achtergrond.
Copyright 2019. The Associated Press. All rights reserved

Trump en Obrador hebben een min of meer gelijklopende visie op de coronacrisis: beiden wuifden ze de crisis weg als "overdreven", geven ze de voorkeur aan de economie en waren ze gekant tegen mondmaskers en andere maatregelen. Eerder had Mexico ook al de migratiestroom van mensen uit Centraal-Amerika naar de VS aan de zuidgrenzen geblokkeerd, wat goed gevallen is bij president Trump.

Obrador zal in Washington overigens zowel het monument voor president Abraham Lincoln bezoeken als een standbeeld voor Benito Juarez, tijdsgenoot van Lincoln en voormalig president van Mexico. Dat bezoek is erg symbolisch: Lincoln steunde de strijd van rebellenleider en later president Juarez in Mexico tegen de de facto bezetting door Franse en andere Europese troepen tot de val van de Oostenrijkse keizer van Mexico Maximiliaan in 1867 en het herstel van de republiek Mexico. In de geest van de Monroe-doctrine wou de VS toen geen Europees keizerrijk aan de zuidgrens. Eerder had de VS wel grote delen van Mexico geannexeerd in wat nu de staten New Mexico, Arizona, Nevada, Californië en Texas zijn. 

Obrador komt in de VS vooral het USMCA-vrijhandelsakkoord bezegelen, de opvolger van NAFTA. Hij hoopt echter ook dat de VS -die hun productielijnen voor allerlei materiaal vanuit China willen verplaatsen- een deel daarvan zullen overhevelen naar Mexico. 

Mexicanen blokkeren grenspost met de VS uit vrees voor coronavirus

"Wij vragen dat Amerikaanse toeristen Mexico nu niet zouden bezoeken. Wij doen dat om de gezondheid van onze gemeenschap te beschermen nu het coronavirus zich snel verspreidt in de aangrenzende Amerikaanse staten", zo zei José Ramos Arzate, de burgemeester van het Mexicaanse grensstadje Sonoyta aan de Britse krant "The Guardian". 

De burgemeester schaart zich zo achter inwoners van zijn stad die het voorbije weekend de grensovergang met de VS-staat Arizona hebben geblokkeerd. Ook in andere Mexicaanse grenssteden, onder meer met Texas, was dat het geval. In Arizona en Texas is het aantal besmettingen de voorbije week opnieuw fors toegenomen. De Mexicaanse deelstaat Sonora heeft overigens het voorbije weekend -het was toen nationale feestdag in de VS- wegcontroles opgezet langs de grens. Amerikanen die zonder dringende reden binnen wilden komen, werden teruggestuurd.

Ook de Amerikaanse ambassadeur in Mexico, Christopher Landau, heeft zijn landgenoten opgeroepen om in hun land te blijven. Anders blijft het moeilijk om het virus te bedwingen, zegt hij. 

Vandaag is de Mexicaanse president Andres Lopez Obrador in Washington te gast bij VS-president Donald Trump. De top gaat officieel over het USMCA, het nieuwe handelsakkoord tussen Canada, de VS en Mexico, een aanpassing van het oudere NAFTA-vrijhandelsakkoord. De Canadese premier Justin Trudeau heeft afgezegd voor die top. 

De linkse president Obrador en Trump hebben verrassend dezelfde aanpak van het coronavirus. In beide landen is het coronavirus verspreid en werd er te weinig getest om precies in kaart te brengen hoeveel besmettingen er nu echt zijn. Ironisch genoeg was het net Trump die met zijn muur de grens met Mexico wou afsluiten om "criminelen, drugs en ziektes buiten te houden", terwijl het nu Mexicanen zijn die de grensposten blokkeren.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen