Blankenberge verplicht mondmaskers op de wekelijkse markten: "Echt nodig voor de veiligheid"

In Blankenberge zal het verplicht zijn om een mondmasker te dragen wanneer je naar één van de wekelijkse markten gaat. Dat is nodig om het winkelen veilig te laten gebeuren nu er, op vraag van de marktkramers, meer kramen mogen staan. 

In Blankenberge mogen er vanaf nu opnieuw meer kramen staan op de wekelijkse markten. Het gaat om 70 kramen in plaats van 50. De stad komt daarmee tegemoet aan de vraag van de marktkramers. Om voldoende afstand te kunnen bewaren, moesten die nu via een beurtrol werken. Maar ze liepen daardoor veel omzet mis. In principe telt Blankenberge 135 marktkramers. Die zullen er dus nog steeds niet allemaal kunnen staan, maar het is al een grote versoepeling. De voorwaarde is wel dat bezoekers  een mondmasker dragen. Burgemeester Daphné Dumery (N-VA): “Zonder mondmaskers kunnen we de markt niet veilig organiseren." Wie het mondmasker niet draagt, riskeert een GAS-boete. 

Wie het mondmasker niet draagt, riskeert een GAS-boete

Burgemeester Daphné Dumery (N-VA)

Burgemeester Dumery is ervan overtuigd dat de stad wel degelijk bevoegd is om de verplichting in te voeren. “Wij staan in voor de organisatie van ons openbaar domein. In private ruimten kan zo’n verplichting niet, maar op de markt wel. We hebben onder andere raad gevraagd aan de gouverneur. Die kon ons niet helemaal verzekeren dat zo’n verplichting wettelijk kan, maar hij stond er wel achter. Ik hoop dat we de komende dagen niet teruggefloten worden door de federale overheid."

Eén van de factoren die de beslissing heeft helpen versnellen, is de toenemende drukte in Blankenberge. "We zijn een toeristische stad met een markt die ook bezoekers uit andere gemeenten aantrekt", zegt Dumery. "Het is logisch dat er 2 keer per week dus een pak volk rondloopt in onze stad. We doen dit voor de veiligheid van de marktkramers én van de bezoekers.” 

Meest gelezen