Politieagent in zaak Mawda moet zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank

In de zaak van Mawda, het Iraaks-Koerdische meisje dat stierf door een politiekogel tijdens een achtervolging op de snelweg in een busje van een mensensmokkelaar, heeft de raadkamer van Bergen beslist om de agent te vervolgen voor onopzettelijke doodslag. De vraag van de ouders om de beschuldiging te verstrengen naar moord of slagen en verwondingen met de dood tot gevolg is verworpen. 

In mei 2018 zat de politie een busje met een dertigtal transmigranten op de hielen dat Groot-Brittannië probeerde te bereiken. Na een achtervolging van zo'n 60 kilometer kon de politie het voertuig onderscheppen. Daarbij werd de tweejarige peuter Mawda in de wang geraakt door een politiekogel.  Ze zou later in het ziekenhuis aan haar verwondingen bezwijken. 

De raadkamer in Bergen besliste vandaag dat de agent die het schot afvuurde zich zal moeten verantwoorden voor onopzettelijke doodslag. De ouders van Mawda hadden eerder gevraagd om de beschuldiging te verstrengen naar moord of slagen met verwondingen met dood tot gevolg zonder intentie om te doden. De raadkamer verwierp deze vraag.

Niet alleen de politieagent, maar ook de vermoedelijke chauffeur en de smokkelaar zullen zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. De twee laatsten voor kwaadwillige obstructie van het verkeer met de dood van het kind als verzwarende omstandigheid. 

Meest gelezen