Pottenbakken in "Ghost": "Het voelde erg sexy aan, in die klei wroeten"

"Op papier is een beschrijving van deze scène ronduit belachelijk, maar op het filmdoek gebeurt er iets magisch." Journaliste Gwynne Watkins van Yahoo Entertainment kon het 5 jaar geleden niet beter geformuleerd hebben. Samengevat: een man met ontbloot bovenlijf gaat achter zijn vriendin zitten en helpt sensueel haar pottenbaksel naar de knoppen. Maar de vonken knetterden, toen Patrick Swayze en Demi Moore in "Ghost", die 30 jaar geleden in wereldpremière ging, sensueel de klei door de vingers lieten glijden. De scène aan de pottenbakkersschijf, aangedikt met "Unchained melody" van The Righteous Brothers, groeide alvast uit tot een van de geilste scènes ooit in de filmgeschiedenis.

In "Ghost" stelt de geest van Sam Wheat (rol van Patrick Swayze) met de hulp van helderziende Oda Mae Brown (rol van Whoopi Goldberg, die er een Oscar voor won) alles in het werk om zijn vriendin Molly (rol van Demi Moore), die hem niet kan zien, tegen meer onheil te beschermen. De intussen iconische liefdesscène vindt plaats aan het begin van de film, voor de moord op Sam:

Scenarioschrijver en Oscarwinnaar Bruce Joel Rubin: "Ik wilde van Molly een beeldhouwster maken, om te tonen wat voor een krachtig persoon ze was. Maar de regisseur zag haar eerder als een pottenbakster. Als ik nu bezoek krijg van vrienden en ze zien dat ik een eigen pottenbakkersruimte heb, dan knipogen ze naar mij en zeggen: "Nu weten we wat jij iedere avond doet." Maar geloof me, dat is het laatste wat ik wil doen." (Chicago Tribune, oktober 1991)

Die scène was zo erotisch geladen dat een andere soortgelijke scène niet meer nodig was

Regisseur Jerry Zucker: "Tijdens de repetities was al duidelijk dat de scène erg sexy was. Ook al voelden Demi en Patrick zich enigszins beschaamd terwijl ze met de pot bezig waren, en beiden nog hun gewone kleren droegen. Maar zelfs toen ging er al iets sensueels van die scène uit." (DVD "Ghost" - Extra’s, 2009) Er was nog een explicietere liefdesscène voorzien voor de film, maar nadat Zucker dit gezien had, oordeelde hij dat die niet langer nodig was.

Bruce Joel Rubin: "Na de opnames keken we allemaal naar elkaar en begrepen onmiddellijk dat we iets wonderbaarlijks gecreëerd hadden. Het was onmiddellijk duidelijk dat die scène zo erotisch geladen was dat een andere soortgelijke scène niet meer nodig was." (Vanity Fair, juli 2015)

Patrick Swayze: "Die scène is heel spontaan gegroeid. Het voelde erg sexy aan, in die klei te wroeten, dus het enige wat we moesten doen, was erin mee te gaan. En onze verbeelding de vrije loop te laten. En elkaars armen aan te raken wat dan weer vonken gaf. Gelukkig voelde Demi dat goed aan." (Autobiografie "The time of my life", juli 2010)

"Al die modderige dingen die tijdens de opnames op mijn arm vlogen, dat was heus wel sexy. Daar raakte ik danig opgewonden door.” (Boek "Patrick Swayze: one last dance", oktober 2009)

"Ik was blij, en zelfs opgelucht, met het uiteindelijke resultaat. Demi en ik vertolkten dit moment zo goed dat alles wat later in het verhaal volgde nog hartverscheurender en emotioneler werd." ("The time of my life")

Pottenbakkers zelf bleken minder gecharmeerd door het glibberige liefdesspel. "De scène mag dan wereldberoemd geworden zijn, maar met de realiteit van het pottenbakken heeft dit weinig te maken", klonk het. Dat nam niet weg dat de jaren na het succes van "Ghost", die dus midden juli 1990 in wereldpremière ging, regelmatig parodieën volgden in tv-series, bioscoopfilms en op sociale media. Zoals bijvoorbeeld in "The Naked Gun 2 ½", "The bachelor" of "Family guy":

Meest gelezen