Belga

Meer mensen zullen recht krijgen op pro-Deoadvocaat

Meer Belgen zullen binnenkort een beroep kunnen doen op een pro-Deoadvocaat. De Kamercommissie Justitie heeft daarvoor een wetsvoorstel goedgekeurd van Stefaan Van Hecke (Groen). Nu komt ongeveer 10 procent van de bevolking in aanmerking voor een pro-Deoadvocaat, dat aantal zou nu stijgen tot 30 procent.

Vandaag kunnen alleenstaanden die tot 1.026 per maand verdienen beroep doen op een pro-Deoadvocaat. Voor gezinnen ligt de inkomensgrens op 1.317 euro. Die inkomstengrenzen worden nu opgetrokken: vanaf 1 september 2020 worden ze verhoogd met 200 euro en nadien gedurende drie jaar met 100 euro per jaar. Tegen 2023 zullen de plafonds dus op meer dan 1.500 euro liggen voor alleenstaanden en meer dan 1.800 voor gezinnen, afhankelijk van het aantal kinderen ten laste.

Initiatiefnemer Stefaan Van Hecke (Groen) reageert tevreden: "dit is een historische beslissing", klinkt het. "De toegang tot justitie is een fundamenteel grondrecht. Veel mensen beginnen om financiële reden geen proces, terwijl ze een goede kans maken om het te winnen. Het kan niet zijn dat alleen mensen met geld toegang hebben tot justitie, zo creër je klassenjustitie."

Het kan niet zijn dat alleen mensen met geld toegang hebben tot justitie, zo creëer je klassenjustitie.

Stefaan Van Hecke, Kamerlid (Groen)

CD&V heeft zich onthouden, N-VA, MR en Open VLD stemden tegen. Het voorstel moet nu nog goedgekeurd worden tijdens een plenaire zitting van het parlement. 

Meest gelezen