Regenweer doet kersen barsten: "Ze hebben een dun schilletje dat erg fragiel is"

Het regenweer is niet ideaal voor de kersen, want door al het vocht kunnen ze barsten. Gelukkig zijn er overkappingen voorzien voor de meest kwetsbare soorten.

Kersen hebben natuurlijk vocht nodig, maar ze hebben ook hun limiet. "Ze hebben een dun schilletje, dat heel fragiel is", zegt fruitteler Karel Vaes, uit Borgloon. "Als de boom heel veel water krijgt, dan geeft die dat door via het steeltje. De kers wordt dikker en dikker, en als de schil niet meer kan volgen, dan gaat ze barsten." 

Er zijn natuurlijk oplossingen om de kersen te beschermen, zo zijn er overkappingen met een soort van folie. Het regenwater glijdt dan van de kappen af, en de bomen en de kersen blijven zo droog. "Dat doen we met de variëteiten die het meest kwetsbaar zijn. Dat zijn ook de meest lekkere kersen. Maar sommige soorten zijn heel hard, zij hebben geen overkapping nodig en die hangen dan wel in openlucht."

Nu valt er altijd wel iets aan te vangen met een gebarsten kers. Mensen kunnen er heerlijke confituur van maken. "Zo krijgen wij elk jaar heerlijke potjes binnen van huisgemaakte confituur", zegt Vaes.

Marathonplukdag

Het zijn heel drukke dagen voor de kersenplukkers. "Bij het warme weer plukten we van 6 uur 's ochtends, tot 15 uur." Maar gisteren was er een marathonplukdag, van 7 uur tot 21 uur. "Mijn vrouw is dan in een pitarestaurant voor iedereen pita gaan halen en dan hebben we allemaal samen in het veld gegeten. Alles om de kwetsbare kersen te redden van de regen!" 

Heel de dag tussen de kersen zitten. Komen de kersen hem dan niet de oren uit intussen? "Nee! Ik eet elke dag 1 kilo kersen", lacht Vaes. "Er is maar 1 truc om te stoppen met eten, de pit in je mond houden!"

Meest gelezen