Rozentuin van Coloma in Sint-Pieters-Leeuw krijgt opfrisbeurt: “Er mankeert dynamiek in de tuin”

De rozentuin van Coloma in Sint-Pieters-Leeuw krijgt een opfrisbeurt. “We merken dat de bezoekersaantallen fors terugvallen. Het is tijd dat de rozentuin een tweede leven krijgt”, aldus Bart Van Camp van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Na ruim twintig jaar beslist het Agenschap voor Natuur en Bos dat het tijd is voor verandering. “De rozentuin is internationaal bekend en heeft dus veel aanzien. Toch merken we de laatste jaren dat de bezoekersaantallen fors zijn teruggevallen”, vertelt Bart Van Camp van het agentschap voor Natuur en Bos. “Er mankeert dynamiek in de tuin. De rozentuin heeft nood aan een nieuw verhaal. Een verhaal waarin de focus ligt op de roos maar ook op dynamiek en beleving. Er zit veel meer potentie in de tuin dan dat we er nu uithalen.”

Wedstrijd

Voor de herinrichting van de rozentuin komt er een wedstrijd om Europese ontwerpers aan te trekken. Vier ontwerpers strijden voor de uiteindelijke opdracht: het ontwikkelen van een beleidsplan voor de rozentuin in het centrum van Sint-Pieters-Leeuw. In 2021 wordt beslist welke ontwerper het masterplan voor de rozentuin mag opmaken. 

De nieuwe rozentuin zal ook aansluiting vinden bij de plannen van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw. De gemeente kocht het aangrenzende landhuis De Viron. De gemeentelijke bib, de vrijetijdsdiensten en het toerismekantoor zullen hier een plaats krijgen. “De rozentuin is een grote troef voor de gemeente. We zijn dan ook erg blij dat we met het Agenschap voor Natuur en Bos een nieuwe versie van de tuin kunnen creëren”, vindt Burgemeester Luc Deconinck. “De nieuwe visie die we gaan ontwikkelen, zal ook een antwoord geven op de vele evenementen die we organiseren in het domein, van kampioenschappen voor trekpaarden tot het Gordelfestival.”

Bekende Vlamingen

De rozentuin telt drieduizend verschillende soorten rozen. De grote collectie rozen is gerangschikt volgens herkomst. Rozen uit België, Nederland en Duitsland zijn vertegenwoordigd maar, ook Japanse, Chinese en Australische rozen zijn er te vinden. Een aantal rozen zijn bovendien vernoemd naar bekende Vlamingen, zoals Wendy Van Wanten en Margriet Hermans.

Meest gelezen