AFP or licensors

Na de dreigementen: Trump breekt nu ook formeel met de WHO

Amerikaans president Donald Trump heeft formeel het proces in gang gezet om de Verenigde Staten terug te trekken uit de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Trump had daarmee in mei al gedreigd, omdat hij niet tevreden was over hoe de WHO de coronacrisis had aangepakt. Het hele uittredingsproces zal ongeveer een jaar in beslag nemen.

Midden mei liet president Trump weten dat zijn land wilde breken met de VN-organisatie als die niet de nodige hervormingen doorvoerde. Trump beschuldigde in de weken voordien de WHO ervan veel te laat te zijn geweest met de waarschuwingen voor het risico van het coronavirus. Volgens hem is de organisatie daardoor mee verantwoordelijk voor het hoge aantal doden in de VS. 

Trump claimt ook dat de WHO onder controle staat van de Chinese regering, ook al betaalt China veel lagere bijdragen aan de organisatie dan de Verenigde Staten. 

De Trump-administratie heeft nu ook het formele proces in gang gezet om te breken met de WHO. Het zal ongeveer een jaar in beslag nemen. De VS draagt elk jaar tussen de 400 en 500 miljoen dollar (tussen de 355 en 445 miljoen euro) bij aan het budget van de WHO. Het geld zou voortaan naar andere "gezondheidsdoelen" gaan. 

Biden: "Weer toetreden als ik president ben"

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden, de grote tegenstander van Trump bij de presidentsverkiezingen later dit jaar, heeft van de kwestie intussen al een verkiezingsthema gemaakt. 

"Amerikanen zijn veiliger wanneer Amerika betrokken is bij het versterken van de wereldwijde gezondheid", twitterde hij. "Op mijn eerste dag als president zal ik weer toetreden tot de WHO en ons leiderschap op wereldniveau herstellen."

Meest gelezen