Na toename van lood in bloed van kinderen in buurt Umicore Hoboken: "Fabriek verhuizen is bijna onmogelijk" 

Metaalverwerkend bedrijf Umicore uit Hoboken zegt dat het bijna onmogelijk is om de fabriek uit de wijk Moretusburg te verhuizen. Onlangs bleek dat de loodwaarden in het bloed bij verschillende kinderen voor het eerst in jaren opnieuw gestegen zijn.  De stad en het bedrijf zoeken oplossingen voor gezinnen met kinderen, zowel op korte als op lange termijn. Er wordt onder meer aan gedacht hen te helpen verhuizen.  "De reusachtige fabriek verplaatsen is een bijna onmogelijke opdracht", zegt directeur Luc Gellens aan Radio 2 Antwerpen.  

 

Omdat de Hobokense wijken Moretusburg en Hertogvelden al tientallen jaren worstelen met vervuiling door zware metalen, worden de bloedwaarden van de kinderen daar geregeld gecontroleerd. De vervuiling is afkomstig van de Umicorefabriek naast de wijken, die kostbare metalen uit elektronisch afval haalt. De voorbije jaren zat er steeds minder lood in het bloed van de kinderen, maar de afgelopen maanden was het plots weer meer. "Dat had niemand zien aankomen", zegt schepen voor Wonen en Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA). "In 2017 heeft de fabriek nog technologische investeringen gedaan en is er gegarandeerd dat dit niet meer kon gebeuren."

Andere dan technologische oplossingen nodig

Hoe het komt dat de waarden weer gestegen zijn, is nog niet duidelijk, dat wordt nu onderzocht door Umicore. "We vermoeden dat de uitzonderlijke weersomstandigheden van de voorbije maanden er voor iets tussen zitten", zegt de directeur van Umicore Hoboken, Luc Gellens. "Storm in februari en dan een lange droge periode tijdens de lockdown toen de kinderen lange tijd thuis waren." De metalen zijn fijnstof dat in het begin van het jaar dus meer verspreid werd en daarna minder weggespoeld werd.

Maar eigenlijk doet de oorzaak er niet toe, zegt schepen Duchateau: "Als technologische oplossingen, waarin zwaar geïnvesteerd is, niet meer voldoen, dan moeten we zoeken naar andere manieren die de problemen op lange termijn structureel oplossen."

Woonaanbod voor gezinnen

"Het bedrijf heeft nu een voorstel gedaan om gezinnen die weg willen uit de wijk, een aanbod te doen", zegt Duchateau. "We gaan volgende week samen bekijken welk aanbod we concreet kunnen doen en hoe we gezinnen kunnen overtuigen om erop in te gaan." 

De fabriek zelf verplaatsen, is volgens Gellens bijna onmogelijk. "Het is een reusachtige fabriek van 130 hectare met veel installaties die opgebouwd is in een periode van 130 jaar. Op één twee drie die fabriek verhuizen is niet evident. Ik denk dat het een bijna onmogelijke zaak is om te realiseren." 

Onteigenen niet meteen aan de orde

De stad wil ook al op korte termijn naar oplossingen zoeken: "Zo bekijken we of we deze zomer de kinderen al buiten de wijk kunnen opvangen of op kamp kunnen sturen. Dan zijn ze nu al niet meer de hele tijd in de wijk."

Onteigenen is volgens de stad niet meteen aan de orde: "Dat zijn ook procedures die jaren duren", zegt Duchateau. "In de eerste plaats moeten we zoeken naar oplossingen op vrijwillige basis. Heel veel mensen willen ook zelf in de wijk blijven wonen, zeker mensen die er al lang wonen. Dat is op dit moment ook geen probleem. We moeten vooral op zoek naar oplossingen voor gezinnen op wie de impact heel groot is en dat zijn die met jonge kinderen." 

 

Meest gelezen