AFP or licensors

Jessa Ziekenhuis onderzoekt lichamen van overleden coronapatiënten: "Risicopatiënten overlijden mogelijk door orgaanfalen"

Het Jessa Ziekenhuis wil samen met de Universiteit Hasselt weten waaraan coronapatiënten precies overleden zijn. Er zijn al zo’n 20 lichamen onderzocht om de doodsoorzaak te kennen. De lichamen worden onder de scanner gelegd en een stukje weefsel van het aangetaste orgaan wordt geanalyseerd.

Het is niet altijd duidelijk waaraan de patiënten gestorven zijn. Niels Hellings van de Universiteit van Hasselt: “Risicopatiënten hebben meer kans om te overlijden. We denken dat ze niet sterven door het virus zelf, maar wel door een orgaanfalen. Een besmette hartpatiënt kan bijvoorbeeld verzwakt zijn door het virus en kan dan sterven omdat zijn hart het begeeft.” Met de studie zal bekeken worden wat er met de verschillende organen aan de hand was.

Bij zwakkere patiënten  kan het virus overslaan naar het hart, de nieren en de lever

De wetenschappers zullen het immuunsysteem onder de loep nemen. “De reden van het doodgaan is niet zo zeer het virus zelf, maar het is wel een gevolg van een onderliggende problematiek”, zegt professor Niels Hellings. “Sommige mensen kunnen het virus moeilijker aan. Daar zal naar het immuunsysteem worden gekeken.” Bij zwakkere patiënten  kan het virus overslaan naar het hart, de nieren en de lever. Dat kan een doodsoorzaak zijn. “Dat is het unieke aan deze studie omdat we nu onderzoeken wat de doodsoorzaak is geweest”, aldus de professor.

Scanner

Als er toestemming voor is van de nabestaanden, wordt het lichaam onder een scanner gelegd. Op de beelden kan er bekeken worden welke organen aangetast zijn. Niels Hellings: “Dan wordt er met een hele fijne naald een stukje weefsel weggenomen van de aangetaste organen. Dat wordt dan onderzocht.” Met de eerste resultaten kunnen huidige patiënten misschien al geholpen worden. Maar het kan ook gebruikt worden om aan preventie te doen door bepaalde risicopatiënten sneller in quarantaine te zetten.

(c) dpa pool

Meest gelezen