Represented by ZUMA Press, Inc.

"Zelfwoonplicht" in Amsterdam moet voorkomen dat gewone mensen geen woning meer kunnen kopen in de stad 

Net als in ons land stijgen de prijzen voor woningen in de stad in Nederland explosief. Om te voorkomen dat gewone mensen geen woning meer kunnen kopen in Amsterdam, heeft de stad de "zelfwoonplicht" ingevoerd bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. "De stad doet dat niet zozeer om de prijzen te drukken, maar om te vermijden dat beleggers de gewone middeninkomens uit de woningmarkt wegdrukken", legt professor Peter Boelhouwer uit in "De wereld vandaag".

Vanochtend raakte bekend dat uit de vastgoedbarometer van de Federatie van Notarissen blijkt dat prijzen van huizen en (zeker die van) appartementen blijven stijgen in volle coronacrisis. 

In Nederland wil men voorkomen dat mensen met een middeninkomen geen woning meer kunnen kopen in de stad. In Amsterdam is er een "zelfwoonplicht" ingevoerd voor nieuwbouwwoningen. De koper wordt verplicht om er ook te gaan wonen. De Nederlandse regering werkt aan wetgeving om de zelfwoonplicht ook toe te staan voor bestaande woningen.

"In Amsterdam kunnen de gewone mensen, zoals politieagenten en verplegers geen woning meer in de stad kopen. Die mensen worden uit de markt weggedrukt. De zelfwoonplicht is er niet zozeer om de prijsstijging tegen te gaan, maar om de toegankelijkheid van de koopwoningen voor de middeninkomens te garanderen", zegt professor Peter Boelhouwer.

Je ziet dat beleggers soms twee of drie woningen kopen en die dan verhuren. Dat wil Amsterdam niet

Peter Boelhouwer, Technische Universiteit Delft

In Nederland is de voorbije twee jaar zes procent van alle woningen gekocht door kleine beleggers die de woningen verhuren. In sommige wijken in Amsterdam gaat het om twintig procent van alle woningen.

"De beleggers kopen de woningen op die de starters en de middeninkomens willen kopen. Dan moeten die mensen huren, maar dat is ontzettend duur in Amsterdam. In Amsterdam begint dat bij 1.500 euro per maand voor een appartement van zestig vierkante meter. Een onderwijzer of een verpleger kan dat niet betalen. Die woningen worden gehuurd door expats en dergelijke. Voor de gewone mensen is dat niet op te brengen", aldus Boelhouwer.

Professor Boelhouwer vindt de zelfwoonplicht een goede maatregel om ervoor te zorgen dat mensen met een middeninkomen in de stad kunnen blijven wonen. 

Represented by ZUMA Press, Inc.

Meest gelezen