Jonas Roosens

Asielcentrum Parelstrand in Lommel sluit in september: 850 asielzoekers verhuizen 

Het asielzoekerscentrum in het Parelstrand in Lommel wordt tegen september afgebouwd. De huurovereenkomst tussen Fedasil en de eigenaar van het park is stopgezet.

Eerst was gezegd dat het opvangcentrum vorig jaar al zou dichtgaan, maar door de toestroom van vluchtelingen is het langer opengebleven. Het Parelstrand had plaats voor 950 vluchtelingen. 870 plaatsen waren intussen bezet.

Het opvangcentrum zal geleidelijk afgebouwd worden. Burgemeester Bob Nijs (CD&V): "Elke dag zullen er 35 tot 50 vluchtelingen het park verlaten. Zij worden overgebracht naar andere opvangcentra in België." Tegelijkertijd is ook de toestroom van vluchtelingen afgenomen. Er komen er dus minder bij."

Niemand kan voorspellen of er ooit nog een asielcentrum zal komen in Lommel

Burgemeester Bob Nijs

Burgemeester Nijs is tevreden over de sluting. Minister Maggie De Block (Open VLD) had beloofd dat Lommel als eerste asielzoekerscentrum zou afgebouwd worden. En dat gebeurt nu ook. Of er in de toekomst toch nog een asielcentrum in Lommel komt, kan niemand voorspellen. Bob Nijs: "Mocht er een nieuwe asielgolf komen, dan kan niemand uitsluiten dat er opnieuw een asielcentrum komt.  Maar nu is het vooral de bedoeling om te sluiten."

Afscheid nemen

In het asielzoekerscentrum is er een grote vrijwilligersgroep aan de slag. En voor die 50 vrijwilligers kwam het nieuws van de sluiting als een verrassing. "We hadden verwacht dat het centrum langer ging openblijven, omdat het zo groot is", zegt coördinator Sophie Tournier. "En het gaat ook moeilijk zijn om de mensen op korte termijn te herplaatsen."

De vrijwilligers zamelen kleding in, geven lessen Nederlands en er is kinderanimatie in het weekend. "Er zijn mensen die zo een band hebben opgebouwd met de bewoners, en hen ook individueel helpen, met verhuizen bijvoorbeeld."

Ze denkt ook dat het moeilijk gaat zijn voor de mensen om weg te trekken uit Lommel, zeker voor de gezinnen met kinderen, want de kinderen moeten op een andere plaats naar school en nieuwe vrienden maken. Er is wel wat paniek onder de bewoners, volgens Tournier. "Velen hebben een leven opgebouwd in de buurt, een VDAB-cursus gevolgd, werk gezocht. Op een nieuwe locatie moeten ze helemaal opnieuw beginnen. Het gaat moeilijk zijn om afscheid te nemen van hen."

Meest gelezen