Het bekende Opera House in de haven van Sydney, de grootste stad in Australië.

Australië schort uitleveringsverdrag met Hongkong op en verlengt visa voor studenten uit die stad

Hongkongers die in Australië wonen en werken zullen voortaan tot vijf jaar lang na hun studie in dat land kunnen blijven wonen. Ze moeten ook niet vrezen voor uitlevering aan Hongkong. Dat is een reactie op de "veiligheidswet" die China heeft opgelegd aan Hongkong. 

Volgens de Australische premier Scott Morrisson wordt het uitleveringsverdrag tussen zijn land en de autonome regio Hongkong opgeschort. Er zullen dus geen mensen meer worden uitgeleverd aan Hongkong omdat de rechtsstaat er door de Chinese veiligheidswetten niet langer verzekerd zou zijn. Eerder had Canada ook al een uitleveringsverdrag met Hongkong opgeschort. Australië heeft overigens het reisadvies voor eigen burgers in China aangepast en wijst op het gevaar voor willekeurige arrestaties daar, net als Canada overigens.

Tegelijk zal Australië de visaregelingen voor Hongkongers in Australië fors versoepelen. Die zullen nu vijf jaar na het beëindigen van hun studies of contract in Australië kunnen blijven. Dat zou slaan op zeker 10.000 mensen uit Hongkong en nog eens 2.500 Hongkongers die elders verblijven. Australië opent overigens de mogelijkheid om die mensen ook een permanente verblijfsvergunning te verlenen.

China reageert boos op de maatregelen en verwijt Australië "inmenging in binnenlandse aangelegenheden". Peking dreigt ook met tegenmaatregelen. Aanleiding voor het probleem is de veiligheidswet voor Hongkong die het Chinese parlement onlangs goedgekeurd heeft. Die holt de in 1997 afgesproken vrijheden van burgers in Hongkong uit en laat China toe om direct via een nieuwe politiedienst in te grijpen in de regio. De wet is duidelijk bedoeld om de greep van het communistische regime op Hongkong te verstevigen en het massale volksprotest van vorig jaar te onderdrukken.

Race naar toptalent uit Hongkong?

Australië voert doorgaans een erg streng immigratiebeleid, maar stelt zich nu erg soepel op tegenover Hongkongers die hun stadstaat zouden willen ontvluchten voor de Chinese repressie. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Daar zit ook wel wat eigenbelang bij. Hongkong is een van de belangrijkste financieel-economische centra ter wereld met een massa aan jonge, ambitieuze, hooggeschoolde experten in allerlei velden, met de juiste netwerken en Engelssprekend. Zowel Canada als Australië en Nieuw-Zeeland zouden maar wat graag van de huidige heisa in Hongkong gebruik maken om die mensen aan te trekken.

Het Verenigd Koninkrijk staat nog sterker: dat heeft nog voor de overdracht van Hongkong aan China speciale BNO-paspoorten (British National Overseas) uitgereikt aan mensen die toen al in Hongkong woonden. Dat geeft nog niet automatisch recht om in het VK te wonen en te werken, maar onlangs kondigde de regering in Londen aan dat ze die mogelijkheid wel zou bieden. In totaal zouden drie miljoen mensen in Hongkong aanspraak kunnen maken op dat BNO-paspoort. In Hongkong wonen meer dan zeven miljoen mensen. 

Niet dat al die mensen naar het VK zouden vertrekken, maar Hongkong zou op korte tijd wel veel top- en middentalent kunnen zien vertrekken wat de status als financieel centrum in Azië zou ondermijnen. Veel Hongkongers hebben overigens al woningen, banktegoeden en bezittingen in onder meer de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland of Europa en hebben dus enkel een vliegtuigticket nodig om daar een nieuw leven te beginnen. Taiwan heeft overigens al de deuren geopend voor Hongkongers. Ook Thailand, Maleisië, Singapore, de Filipijnen en andere staten in de regio staan te trappelen om eventueel de rol van Hongkong -of een deel ervan- als economisch centrum over te nemen.

Het zakendistrict Central in Hongkong staat opnieuw zwaar onder politieke druk.

Meest gelezen