Bewoners woonzorgcentra in Gent kiezen nieuwe koffie: "Degene die we nu moeten drinken is echt niet lekker" 

In Gent hebben bewoners en personeelsleden van woonzorgcentrum Het Heiveld in Sint-Amandsberg nieuwe koffie mogen proeven. De vertrouwde koffie is vervangen door een duurzaam alternatief en die vinden ze niet lekker. Daarom vond vandaag een eerste koffietasting plaats op zoek naar een betere koffie.  Uiteindelijk zullen de 750 bewoners van de 5 Gentse woonzorgcentra de winnende  koffie voorgeschoteld krijgen.

De bewoners van de 5 OCMW-rusthuizen in Gent hebben eigenlijk nog maar net een nieuwe fairtrade koffie. Een duurzaam alternatief dat in de plaats kwam van hun vertrouwde Douwe Egberts.  Ook op de andere diensten heeft de stad Gent de koffie vervangen omdat duurzaamheid belangrijk is. Maar de smaakpapillen van de rusthuisbewoners protesteerden. Heel wat koffiedrinkers in de woonzorgcentra werden niet meer gelukkig van hun dagelijks potje koffie. 

We zijn allemaal gesteld op ons dagelijks kopje koffie, en die nieuwe koffie viel echt helemaal tegen

Bewoner Michel van woonzorgcentrum Het Heiveld

Ook de 71-jarige Michel kan getuigen hoe slecht de koffie op dit moment is: "Die is gewoonweg niet te drinken. Wij zijn mensen van een zekere leeftijd en wij zijn gehecht aan bepaalde smaken", zegt Michel. "We kijken iedere dag uit naar ons dagelijks kopje koffie, en die nieuwe koffie viel echt helemaal tegen. Hij ziet er trouwens ook niet appetijtelijk uit."

Koffietasting

Vandaag vond een eerste van een aantal koffieproeverijen plaats. Woonzorgcentrum Het Heiveld mocht de spits afbijten. 11 bewoners en 4 personeelsleden namen deel aan de koffietasting. Een team van koffiespecialisten heeft hen verschillende koffies en variaties voorgeschoteld.  Er was keuze uit 6 verschillende fairtrade koffies: "Nummer 5 is de beste. Niet te veel nasmaak, romig, ik vind hem wel goed. Het mag niet te bitter zijn", zegt een bewoner. Ook Michel is blij dat hij er bij is: "Ik ben content dat we mogen proeven, dat is belangrijk voor ons."

Ook personeel kiest

Het personeel heeft ook gekozen: "We mochten kiezen uit 6 verschillende koffiesoorten. Daar hebben we dan een favoriet uitgehaald. Die is dan op een bepaalde manier bereid waardoor we uiteindelijk onze ultieme keuze hebben", zegt een medewerkster. "Net als de bewoners vinden wij een dagelijks koffiemomentje nodig om even uit te rusten. En dan is niet alleen de smaak belangrijk, maar het uitzicht ook. Zo'n schuimlaagje ziet er dan het lekkerste uit."

Koffie moet niet alleen lekker zijn. Het moet er ook goed uitzien

Medewerkster van woonzorgcentrum Het Heiveld

Het is nog koffiedik kijken welke het uiteindelijk zal worden. Maar ook in de andere rusthuizen van het Gentse OCMW gaan bewoners en personeel de komende weken op zoek naar een nieuwe fairtrade koffie. De resultaten worden op het einde van de rit samengelegd. Binnen een kleine maand zal de gekozen koffie beschikbaar zijn in de 5 woonzorgcentra. Hopelijk kunnen de bewoners dan opnieuw genieten van hun kopje koffie.

Meest gelezen