Brand in serviceflats Hemiksem: "Een borreltje is welkom, want ik heb er de bibber van gekregen"

In de serviceflats van de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem heeft er vanochtend een brand gewoed. 17 bewoners moesten worden geëvacueerd, maar niemand raakte gewond. Ze mochten terugkeren toen de rook uit de kamers verdwenen was. De bewoners zijn tevreden van de hulpverlening en reageren zelfs laconiek dat er ook wel een borrel of een Irish koffie had mogen voorzien worden. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk.

Bewoonster Lisette Van Put is geschrokken. "Toen het alarm ging, ben ik met iemand gaan kijken naar het appartement waar de brand zou zijn. Er kwam heel veel rook uit de kamer, maar we wisten dat er niemand binnen was. Er staan verschrikkelijk veel rommel en boeken binnen. Nu zijn die ineens opgebrand en moet de eigenaar die niet allemaal wegdoen. Dat is misschien een goede zaak", knipoogt Lisette.

We kregen een tas koffie, maar ik had liever een borrel gehad

Lisette Van Put

"We moesten allemaal naar buiten en werden naar het gemeentehuis gebracht", vertelt Lisette. "Daar kregen we een tas koffie. Ik had wel liever een borrel gehad, want ik heb er de bibber van gekregen."

"We vroegen ook om ontbijt en een Irish coffee, maar dat hebben we niet gekregen", vult bewoner Jacques Elsermans aan. Ook hij was wakker geworden van het alarm. "Ik ben bij de conciërge gaan aankloppen en ben de bewoners van onze kant allemaal gaan verwittigen. De politie is gekomen en is de andere mensen gaan ophalen."

Enorme rookontwikkeling

Er was vooral veel rookontwikkeling. "Ik heb geen vuur gezien, maar wel veel rook", vertelt Jacques. "We mochten pas teruggaan als de rook weg was. Alle ramen staan open. Maar het ruikt nog steeds naar rook, dat is niet goed."

We zijn geschrokken van de rook. Onze dag is in mineur begonnen

Lodewijk Van Den Heuvel

Lodewijk Van Den Heuvel woont ook in het woonzorgcentrum. "Ze klopten op de deur en we hoorden het alarm afgaan. Er is al wel eens vals alarm geweest, als er iemand spek bakte en er wat veel rook was. Maar dit was een serieuze evacuatie met heel veel politie- en brandweerwagens. We zijn wel geschrokken door die enorme rookontwikkeling. Zo is onze dag in mineur begonnen", klinkt het.

Meest gelezen