Radio 2

Op café in Zonhoven met échte pony: "Haar dik gat maakt draaien wel moeilijk"

Molly, een reusachtige pony, is een van de gasten die je kan tegenkomen in het clublokaal van de Zonhovense Ponyvereniging. De imposante Irish Cob is natuurlijk graag gezien door de clubleden, ook al is haar formaat wat onhandig.

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. Hun reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig? 

Op het eerste zicht is er niets speciaals op te merken in het café van de Zonhovense ponyclub. Maar als je even geduld hebt, wandelt een bijzondere gast binnen: Molly, een echte pony. En dat vindt clublid Steyn Schraepen logisch. "Als het een ponyclub is, moet er ook een pony zijn." 

Dik gat

Je zou denken dat een pony weinig plek inneemt, maar toch valt meteen op hoe groot Molly eigenlijk is. "Ze past maar net door de deur. En als we ze willen laten draaien moeten we door heel het café, want ze is te groot om dat ter plaatse te doen", lacht Steyn. "En we willen ze niet laten schrikken." 

Ik zou ze niet op een kruk zetten

Steyn Schraepen

"Dit is een Irish Cob", legt Steyn verder uit. "Eigenlijk is het een mini-boerenpaard, gewoon iets kleiner dan een echt boerenpaard. Een grote pony dus met een dik gat." Volgens Steyn weegt Molly zo'n 500 kilo. "Maar daar kunnen wel wat coronakilo's zijn bijgekomen. Op een kruk zou ik ze niet zetten. Maar ja, aan de toog mogen we nu toch niet zitten", lacht hij.    

Radio 2

Meest gelezen