Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Coronamaatregelen in India versoepelen, terwijl besmettingen pieken: "Zowel bevolking als overheid heeft geld nodig"

Ook in India blijft het coronavirus in opmars. In één dag tijd zijn er bijna 50.000 nieuwe besmettingen bijgekomen. In totaal raakten al ruim 700.000 Indiërs besmet met het virus. Maar ondanks de flinke stijging van het aantal nieuwe besmettingen worden de maatregelen al versoepeld, waardoor het virus zich opnieuw sneller kan verspreiden.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Bij de uitbraak van de corona-epidemie was India er snel bij om z'n bevolking een strenge lockdown op te leggen. Maar een versoepeling van de maatregelen drong zich op nog voor de curve ging dalen omdat de economie de lockdown niet langer aankon, zegt correspondent Aletta André vanuit New Delhi in "De ochtend". "Heel veel mensen moeten aan het werk omdat ze volledig zonder inkomen zitten en ook de overheid heeft geld nodig. In sommige ziekenhuizen is het medisch personeel al drie maanden niet uitbetaald. Dokters en verpleegsters beginnen te staken."

Na een periode waarin er geen binnenlandse vluchten waren en geen treinen reden is het binnenlands verkeer weer op gang gekomen. Ook de grenzen tussen de deelstaten zijn weer open. "Reizigers wordt wel gevraagd om in quarantaine te gaan wanneer ze zich van de ene deelstaat naar de andere verplaatsen, maar in de praktijk houden velen zich daar niet aan. Dus door die mobiliteit kan het virus zich nu makkelijker verspreiden in heel het land", besluit Aletta André.

Het goede nieuws is dat het virus voorlopig wegblijft uit de arme sloppenwijken, die énorm gemonitord worden. Men is daar zeer beducht voor een uitbraak, dus zijn ze daar extra voorzichtig. In New Delhi gaan ze proberen om mensen intensiever te screenen om besmettingen sneller op te sporen. Voor de arbeidsmigranten die massaal terugkeren naar hun dorpen worden speciale bussen en treinen ingezet en zij moeten hun quarantaine van twee weken uitzitten in speciale gebouwen. 

"Je ziet duidelijk een regionale spreiding", legt André uit. Van bij het begin is de deelstaat Maharashtra (waarvan Mumbai de hoofdstad is, nvdr.) het zwaarst getroffen door de corona-epidemie. Ook de Indiase hoofdstad New Delhi is zwaar getroffen met 100.000 corona-patiënten, waarvan 75 procent al wel is genezen. "Maar nu zie je dat de zuidelijke deelstaten het hardst aan het stijgen zijn. Het aantal besmettingen is er nog relatief laag, maar de cijfers verdubbelen wel om de tien dagen."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen