Archiefbeeld van de Belgian Boat Show, ook een evenement van het failliete Conceptum.

Coronacrisis eist eerste slachtoffer in beurzensector: organisator Megavino en Vakantiesalon failliet

Beursorganisator Conceptum heeft eind juni de boeken neergelegd. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Het Waals-Brabantse bedrijf organiseerde grote expo's als Megavino, het Vakantiesalon en Aventuria. Maar door de coronacrisis viel dat allemaal weg en kwam Conceptum in de problemen. De sector wijst met een beschuldigende vinger naar de overheid.

Conceptum uit Nijvel is het eerste grote slachtoffer onder de Belgische beurzenorganisatoren. Met 20 grote expo's per jaar - onder meer wijnbeurs Megavino, vakantiebeurzen Vakantiesalon, Aventuria en Belgian Boat Show en hobby-evenementen Creativa en Cake & Sugar - was Conceptum al meer dan 25 jaar actief in de sector. Bij het bedrijf werkten 17 mensen.

Maar de firma lag volledig stil sinds de lockdown midden maart, zonder een duidelijk zicht op een snelle heropstart. Dat heeft het bedrijf nu genekt.

Verschillende organisatoren maken zich op Antwerp Expo te verlaten en naar Nederland te trekken, want daar kunnen ze wel op 1 september opstarten

Dirk Van Roy, CEO van Easyfairs

En laat dat nu net de grote kritiek zijn van de beurzensector op het overheidsbeleid: het gebrek aan perspectief. "Verschillende organisatoren maken zich op Antwerp Expo te verlaten en naar Nederland te trekken", zegt Dirk Van Roy, de CEO van Easyfairs, dat grote evenementenhallen als Antwerp Expo en Flanders Expo uitbaat. "Want in Nederland, maar ook in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk, kunnen vanaf 1 september weer beurzen worden georganiseerd."

Dagvaarding

Koepelorganisatie Febelux dagvaardde eerder deze week de overheid in kortgeding omdat ze van mening is dat de beurzenorganisatoren gediscrimineerd worden ten opzichte van winkelcentra, concertzalen en beurzenorganisatoren uit het buitenland. "Het enige grote verschil is dat zo'n Boekenbeurs 3 of 4 maanden nodig heeft om de standen te bouwen. Dus wij hebben dat perspectief nodig."

Ook de Raad van State werd ingeschakeld. Zo wil de sector van de Nationale Veiligheidsraad op 15 juli een beslissing afdwingen over een heropstart.

Meest gelezen