President Vucic haalt verrassend snel bakzeil na enkele nachten van gewelddadig protest.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Dan toch geen nieuwe lockdown in Servië na protest, wel beperkende maatregelen

Dit weekend komt er geen nieuwe lockdown in het Balkanland zoals eerder was aangekondigd. De regering trekt haar beslissing in na twee nachten van protest in de hoofdstad Belgrado. Wel komen er een aantal maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. 

Eerder deze week had president Aleksander Vucic aangekondigd dat het land opnieuw in lockdown zou gaan tussen vrijdagavond en maandagochtend. Daarop was fors protest uitgebroken in de hoofdstad Belgrado en in mindere mate in andere steden. Het kwam daarbij tot geweld tussen de politie en de betogers en er vielen tientallen gewonden.

Premier Ana Brnabic heeft nu aangekondigd dat er geen lockdown komt dit weekend. Wel zijn er een aantal maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo moeten cafés en restaurants vervroegd sluiten om negen uur 's avonds en zijn samenscholingen van meer dan tien mensen verboden. 

Het is wel een forse toegeving van de Servische regering, zeker van president Aleksander Vucic die beticht wordt van autoritaire neigingen. Vucic had nochtans met vlag en wimpel de verkiezingen in juni gewonnen, maar krijgt nu het verwijt dat hij de coronacijfers gemanipuleerd zou hebben. Zo werd de strikte lockdown in de aanloop naar de verkiezingen versoepeld en werden er zelfs voetbal- en tennistornooien gehouden, waar nogal wat mensen besmet geraakt zijn. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen