Scholen krijgen duidelijkheid voor volgend schooljaar

De plannen voor hoe de scholen zich volgend schooljaar moeten organiseren, zijn definitief afgewerkt. Er werden twaalf verschillende draaiboeken opgesteld, voor verschillende mogelijke pandemieniveaus. Er zijn ook aparte draaiboeken voor het volwassenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs (DKO).

Eind juni stelde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de plannen voor voor volgend schooljaar. Centraal stonden vier verschillende kleurencodes met mogelijke pandemieniveaus: groen (risico zo goed als onbestaande), geel (laag risico), oranje (matig risico) en rood (hoog risico). De grote lijnen over hoe de scholen zich moesten organiseren bij welke kleuren lagen al vast, maar nu zijn alle praktische details verder uitgewerkt.

In totaal werden 12 draaiboeken opgesteld. Er werden ook speciale draaiboeken opgesteld voor het buitengewoon onderwijs, voor internaten en voor het onderwijs aan zieke kinderen. Er zijn ook aparte draaiboeken voor het deeltijds kunstonderwijs (DKO) en het volwassenonderwijs. Minister Weyts is tevreden met het resultaat. "Schoolteams kunnen nu met een gerust hart genieten van een welverdiende vakantie", klinkt het.

Schoolteams kunnen nu met een gerust hart genieten van een welverdiende vakantie.

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs (N-VA)

In het basis- en secundair onderwijs is het bij code geel niet vereist om 4m² per leerling of per personeelslid te voorzien en zijn klassen niet meer beperkt tot slechts 14 leerlingen. Activiteiten buiten school kunnen ook doorgaan. Bij code oranje en rood worden de maatregelen strenger. Basisscholen moeten bijvoorbeeld bij code oranje de leerlingen laten eten per klas en bij code rood moeten klassen zo veel mogelijk gescheiden worden, ook tijdens de speeltijd.

Het volwassenonderwijs kan bij code geel les geven alle cursisten. In code oranje mag maar 50 procent van de capaciteit benut worden, in code rood wordt dat maximum 25 procent. 

Ook het deeltijds kunstonderwijs (DKO) mag bij code geel les geven aan alle leerlingen. Vanaf code oranje wordt een onderscheid gemaakt tussen leerlingen jonger dan 12 jaar en ouder dan 12 jaar: voor leerlingen onder de 12 jaar verandert er niets, klasgroepen van leerlingen ouder dan 12 jaar worden bij code oranje beperkt tot groepen van maximaal 14. Bij code rood mogen de groepen maar uit maximaal 4 leerlingen bestaan.

Meest gelezen