Marleen Blieck

Er rijden weer bussen tussen Duinkerke en De Panne: "Maar problemen zijn nog niet achter de rug"

De Franse lijnbus tussen Duinkerke en het station van De Panne rijdt weer. Heel wat Franse seizoensarbeiders nemen die bus om te gaan werken in De Panne, maar de burgemeester van Duinkerke had wegens financiële problemen beslist om de verbinding stop te zetten.

Sinds eind juni moeten alle busreizigers afstappen in Bray-Dunes en hun reis naar de Panne te voet voortzetten. Dat is een wandeling van ruim 4 kilometer. Maar sinds vandaag is er opnieuw een verbinding tussen Duinkerke en het station van De Panne. De bus is gratis voor de Fransen, maar de organisator van het busvervoer en de burgemeester van Duinkerke willen dat de gemeente De Panne of de bedrijven in ons land ook mee betalen voor het vervoer. Maar dat is in België niet de gewoonte.

Onderhandelingen

Op dit moment zijn beide partijen druk aan het onderhandelen. "Maar het is niet zo gemakkelijk", zegt de burgemeester van De Panne, Bram Degrieck (Het Plan-B). "In Frankrijk kunnen gemeenten zelfstandig over het openbaar vervoer beslissen, maar bij ons kan dat niet. Wij moeten in overleg gaan met De Lijn, de Vlaamse overheid en de raad van onze vervoersregio. Ik wil zeker mijn steentje bijdragen aan de busverbinding tussen Duinkerke en De Panne. Het zou jammer zijn als zo'n initiatief stopgezet wordt." 

Meest gelezen