Extra snelheidscontroles op E17-viaduct in Gentbrugge om overlast te beperken

Het Agentschap Wegen en Verkeer belooft extra snelheidscontroles op het E17-viaduct in Gentbrugge. Per rijrichting zijn ze daar bezig met grote werken. Daardoor rijdt al het verkeer op maar één helft van de brug. En dat veroorzaakt dan weer extra geluidsoverlast en trillingen voor wie aan de zuidkant van het viaduct woont. Sommigen hebben schade aan hun woning. Omleidingen zijn niet mogelijk, maar extra controles op de snelheidsbeperking van 50 km/u kunnen helpen, zo luidt het.

Het E17-viaduct in Genbrugge heeft al jaren een slecht naam. Een eerdere herstelling moest de geluidsoverlast van de voegen dempen, maar dat leek niet echt het geval. Het viaduct krijgt ook al een hele tijd de bijnaam ‘brokkelbrug’, omdat de staat van de brug zo slecht is dat er brokken beton naar beneden vielen. Netten moesten die brokken opvangen in afwachting van de grondige renovatie. Nu die herstelling aan de gang is, klagen omwonenden opnieuw over geluidsoverlast en trillingen door de werken zelf en door het vele zware verkeer dat nu over één helft van de brug moet.

"Snelheidsbeperking zou moeten werken"

“Door die situatie is het belangrijk dat de snelheid er beperkt werd tot 50km/u”, zegt Sylvie Syryn van het Agentschap Wegen & Verkeer. “Daardoor is het niet alleen veiliger voor wie op de werf werkt, het zou ook de geluidsoverlast moeten beperken. Alleen stellen we vast dat er nog te veel chauffeurs zijn die zich niet aan die snelheidsbeperking houden, en daarom zullen er nu extra controles komen. Het verkeer rijdt nu over het viaduct alleen op die helft waarop normaal het verkeer richting Antwerpen rijdt. Amper enkele rijvakken moeten dus al het verkeer slikken. Dat heeft al schade veroorzaakt aan de pechstrook, en die hebben we intussen ook hersteld, zodat ook dáárdoor geen extra geluidsoverlast en trillingen komen.”

Eerder kwamen al ribbelstroken in Destelbergen, omdat er te veel chauffeurs de file te laat opmerkten en zo ongevallen veroorzaakten.

 

Omleiding langs R4?

Omwonenden vroegen vorige week ook nog of het verkeer niet kan omgeleid worden langs de R4 - de grote ring rond Gent - maar dat is volgens de wegbeheerder niet mogelijk. De knooppunten op de R4 in Destelbergen, Zwijnaarde en Merelbeke zouden al dat zware verkeer niet kunnen slikken. Daarop stelden omwonenden zich de vraag of zo’n omleiding alleen ’s nachts mogelijk zou zijn. Maar daarover is geen uitsluitsel gegeven. 

Overleg met stad Gent

Vandaag zitten de Wegbeheerder en de stad Gent samen om te kijken hoe ze het drukke verkeer op de E17 aan het viaduct in Gentbrugge kunnen aanpakken en de overlast kunnen verminderen. Als er resultaat is, zullen de omwonenden de eerste zijn die het zullen horen, zo luidt het.

kasto80

Meest gelezen