Gesprek tussen SP.A-voorzitter Rousseau en drie regeringsvormers afgelopen: "Het is niet gelukt, het is niet mislukt"

SP.A-voorzitter Conner Rousseau heeft vanmorgen samengezeten met de voorzitters van MR, Open VLD en CD&V. Een belangrijk gesprek met het oog op de vorming van een nieuwe federale regering. Maar een doorbraak is er nog altijd niet. "De gesprekken gaan verder", is een van de weinige reacties die we na afloop konden sprokkelen. 

De voorzitters van MR, Open VLD en CD&V - ook wel de "drie koningen" genoemd - proberen een nieuwe federale regering te vormen. Ze hebben daarvoor een coalitie op het oog die een nipte meerderheid zou hebben in de Kamer: de liberalen van MR en Open VLD, CD&V en de Franstalige zusterpartij CDH, N-VA en de Vlaamse socialisten van de SP.A.

Een federale regering zonder de PS dus. Maar dan zouden de Vlaamse socialisten hun Franstalige zusterpartij moeten laten vallen. Afgelopen weekend had SP.A-voorzitter Rousseau al een gesprek met de "drie koningen". Maar maandag weigerde hij om naar een afspraak te gaan waar alle zes partijen uit de beoogde meerderheid zouden samenzitten omdat hij meer garanties wilde over een aantal socialistische maatregelen.

Rousseau wil meer geld voor de gezondheidszorg, koopkrachtmaatregelen voor de laagste lonen en pensioenen en een fiscale bijdrage van de grootste vermogens. Bij CD&V en Open VLD is te horen dat ze daar wel oren naar hebben. Maar de SP.A zou in de beoogde coalitie de enige linkse politieke partij zijn en wil duidelijke toezeggingen van de andere partijen.

Er is nog hoop, maar eenvoudig is het blijkbaar niet

VRT-Wetstraatjournalist Johny Vansevenant

De SP.A-voorzitter had op een nieuw gesprek aangedrongen met de drie partijvoorzitters-regeringsvormers. Maar ook dat gesprek van deze morgen heeft nog geen doorbraak opgeleverd. "Tegenover de pers kiezen ze voor discretie. Het is niet mislukt, maar het is ook niet gelukt. Dat is het weinige commentaar dat we konden opvangen", zegt VRT-Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. "De gesprekken tussen SP.A en de drie voorzitters gaan wel door. Ze willen nu alle lekken vermijden. Er is dus nog hoop, maar eenvoudig is het blijkbaar niet."

Nochtans zou Rousseau misschien wel punten kunnen scoren. "Hij zou de man kunnen zijn die het mee mogelijk maakt dat er na zo'n lange formatie eindelijk een regering komt. Maar het ligt binnen de SP.A bijzonder moeilijk. De vrees is dat ze op korte termijn wel punten zouden kunnen pakken, maar dat het op langere termijn moeilijker gaat worden om met partijen te regeren die sociaal helemaal anders liggen. Als jonge voorzitter moet Rousseau zien dat hij al zijn troepen meekrijgt. Dat proces is nu gaande", analyseert VRT-Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt. Bovendien regeert nog altijd het wantrouwen tussen de onderhandelaars onderling.

Bekijk de tussenkomst van VRT-Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Wat als de onderhandelingen mislukken?

"Het ziet er allesbehalve rooskleurig uit, maar zolang er gepraat wordt is er hoop. Er is eigenlijk geen andere formule die een kans maakt", analyseert Johny Vansevenant. "CD&V en Open VLD willen niet zonder N-VA. En de PS wil niet met N-VA. Wat schiet er anders over?" De discretie valt nu wel op, merkt Vansevenant. "Een RTBF-collega probeerde bij de praatgrage MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en kreeg "pas de nouvelles" als antwoord.

Maar wil de SP.A wel zonder de PS? Op de Franstalige zender Bel RTL heeft Vlaams socialistisch fractieleidster Hannelore Goeman in elk geval gezegd dat haar partij niet getrouwd is met de PS. In de regering-Leterme in 2008 zat dan weer de PS, maar niet de SP.A. "Vergeet ook niet dat SP.A-voorzitter Rousseau met veel aandrang gevraagd heeft aan de PS om in een regering met N-VA te stappen. Twee keer zelfs. De SP.A wil wel, maar dan niet zonder garanties, want de linkse concurrentie zou het wegzetten als ordinaire postjespakkerij", legt Wetstraatjournalist Vansevenant uit.

"Als er geen regering komt, dan zal elke partij die ooit in een regering heeft gezeten hard afgestraft worden. Dus ook de N-VA", denkt Vansevenant. "Het uiterst rechtse Vlaams Belang en de uiterst linkse PTB/PVDA worden zo slapend rijk. Als de regering-Wilmès met zijn 38 zetels op 150 halfweg september dan nog eens het vertrouwen verliest wanneer de zwaarste klap valt van de economische crisis en als er daar nog eens een tweede lockdown bovenop komt, dan ontploft het en heeft de traditionele politiek geen greintje geloofwaardigheid meer."

Meest gelezen