Gent Jazz 1.5 gestart: “Nat maar gezellig”

Gisteravond is Gent Jazz afgetrapt in de tuin van de Bijlokesite in Gent. Het is de start van een editie die langer is dan anders, maar wel kleiner door de coronamaatregelen: één klein podium, geen grote buitenlandse namen, en alleen lokale cateraars. De start begon in de regen, maar “het kan alleen maar beter” zegt een enthousiaste organisator.

Gisteravond is Gent Jazz 1.5 gestart. De naam verwijst naar de 1,5 afstand die ze ook op de Bijlokesite moeten houden. Er mogen 400 bezoekers binnen, en die moeten aan een tafel blijven zitten, in bubbels van hoogstens 15 mensen. Rondlopen mag niet, tenzij het echt nodig is, en dan is een mondmasker verplicht. Wie er geen bij zich heeft, kan ter plaatse een exemplaar kopen.

De Gentse jazzband H.A.S.T. beet de spits af, en kon het publiek aan de garden stage wel bekoren. Sommigen vonden het gezellig: aan tafel zitten onder een tent, met lampjes en bediening aan tafel, en een superband om te beginnen. Anderen missen het echte festivalgevoel: “ik hou ervan om met veel mensen dicht bij mekaar te staan en van muziek te genieten, dat mis ik hier wel.”

Succes verzekerd, toch zullen we niet alle kosten kunnen dekken 

Organisator Bertrand Flamang

Maar organisator Bertrand Flamang heeft er vertrouwen in dat Gent Jazz ook in afgeslankte vorm een succes wordt: “400 mensen in het publiek is natuurlijk weinig, maar het is wat het is. Voor vanavond hebben we 350 tickets verkocht, donderdag- en vrijdagavond zijn uitverkocht. Dan komen Jef Neve en Flying Horseman. Jazzfans zijn heel enthousiast omdat ze eindelijk weer live optredens kunnen meemaken, en het aanbod is momenteel nog klein in Vlaanderen. We houden de tickets ook goedkoop: 19€ of 24€. Voordeel is nu dat de volle aandacht naar Belgische jazz gaat. Die laten we anders ook wel aan bod komen, maar de meeste aandacht ging dan telkens naar buitenlandse kleppers. Nu die er niet zijn, komen de Belgische bands in de spotlights. We laten ook redelijk wat Gents bands op het podium komen.”

(Lees verder onder de foto)

Financiële knokpartij

Dat de culturele sector het moeilijk heeft door de coronacrisis weten we. “Het is een knokpartij”, zegt Flamang, “We kunnen erdoor geraken door hard te werken, creatief bezig te zijn, en te hopen dat we links en rechts hulp en steun krijgen. En op dat vlak mogen we niet klagen. Voor Jazz Middelheim in augustus kunnen we misschien naar 800 toeschouwers gaan. Maar ook dat is eigenlijk nog te weinig om rendabel te zijn. We gaan voor samenwerking met partners om de kosten te delen en te spreiden. Als je tenten, licht, geluid en andere infrastructuur moet opzetten en gebruiken, kost het ook minder als je alles voor een langere periode kan gebruiken. Daarom gaan we nu met Gent Jazz voor twee volle weken aan één stuk. Alleen op 17 en 18 juli maken we plaats voor Mardi Gras, dat in normale tijden op de Gentse Feesten aan het stadhuis plaatsvindt."

Meest gelezen