Geweld Brusselse brandweer neemt toe: agressie wordt niet altijd gerapporteerd

Er is steeds meer geweld tegen Brusselse brandweermensen en ambulanciers. Het aantal klachten daarover is dit jaar opnieuw gestegen. En toch worden niet alle agressiegevallen gerapporteerd.

In 2018 waren er 31 klachten, vorig jaar 43. Al ligt dat cijfer waarschijnlijk nog hoger, want niet elke hulpverlener dient een klacht in. Dat merken ze ook in de brandweerzone Vlaams-Brabant West: "Er is zeker en vast agressie, meer verbale agressie en af en toe ook wel eens fysieke agressie", zegt woordvoerder Alain Habils. "Maar niet iedereen doet daar iets mee omdat je als hulpverlener vaak liever de situatie ontmijnt dan die laat escaleren. Je moet er dan de politie bijhalen, klacht indienen enzovoort. Het is vaak een heel gedoe en dan moet je ook nog voorzichtig zijn met represailles. Dus onze mensen denken eerst wel langer na voor ze zo iets doen."

Mensen onder invloed van alcohol of drugs kunnen wel heel agressief zijn

Alain Habils, brandweerzone Vlaams-Brabant West

Brandweer en ambulanciers merken dat verdovende middelen vaak de boosdoener zijn bij agressie: "We merken in de verhalen die je bij ons hoort, dat het gebruik van middelen daar een  belangrijke rol in speelt. En dan bedoel ik mensen die onder invloed zijn van alcohol of drugs kunnen wel heel agressief zijn. Het is natuurlijk ontoelaatbaar en moet geraporteerd worden, maar je hebt er tenminste een verklaring voor."

Meest gelezen