Videospeler inladen...

Chahid (13) en Amira (11) wonen vlak bij Umicore in Hoboken: "Als ik mijn hand op iets leg, is die zwart van het stof"

In het bloed van kinderen die in de buurt van Umicore in Hoboken bij Antwerpen wonen is een verhoogde loodwaarde gemeten. Daarover is intussen veel inkt gevloeid, maar wat denken die kinderen daar zelf van? Ons jeugdjournaal "Karrewiet" vroeg het aan Chahid (13) en Amira (11) Assaidi die vlak bij het metaalverwerkend bedrijf wonen.

"Elk jaar of elk half jaar controleren ze ons bloed om te kijken of er lood in zit", vertelt Chahid aan "Karrewiet". "Mijn zussen en mijn broer hadden laatst een hoog cijfer. Het hangt ervan af hoe oud je bent. Als je veel buiten bent, is de kans groter dat je veel lood in je bloed hebt. Dat is niet goed voor je gezondheid. Je kan problemen krijgen zoals ADHD en ook je IQ kan slechter worden."

In deze video legt Chahid uit wat de gevolgen van lood voor de gezondheid van kinderen zijn:

Videospeler inladen...

"Ik voel mij er niet goed bij", zegt hij over de hogere loodwaarden die zijn vastgesteld. "Ik ben een mens en ik wil geen metaal in mijn bloed. In de buurt hier is het leuk, maar door de fabriek moeten we meer maatregelen nemen. We moeten vaak onze handen wassen en kunnen niet te veel buiten spelen. Als ik een uur buiten speel, zijn mijn kleren zwart van het stof van de fabriek. Ik moet ze vaker wassen dan normaal."

In deze video vertelt Chahid over hoe hij zich voelt bij de hogere loodwaarden in het bloed van kinderen:

Videospeler inladen...

"Ik vind dat ze geen huizen naast de fabriek hadden mogen bouwen. Ze kunnen bomen zetten op de plaats van huizen. Bij verhuizen voel ik mij niet goed. Dit huis vind ik mooi en het is het enige dat ik ken in België. Ik hou van deze buurt."

Amira: "Al we onze hand op iets leggen, dan is die zwart"

Amira vindt het vooral niet fijn dat af en toe brand uitbreekt bij Umicore. "Dan kunnen we hier niet blijven, dan moeten we elders heen en dat is niet zo fijn", zegt ze. Ook zij heeft het over stof: "Als we gaan spelen is er altijd stof en zijn onze handen zwart. We moeten het huis vaker opruimen en als we onze hand op iets leggen, dan is die zwart."

In deze video legt Amira uit welke voorzorgen zij moet nemen om vervuiling tegen te gaan:

Videospeler inladen...

"We spelen niet buiten. We gaan wel naar andere plekken, maar hier in de buurt doen we het niet. Als we toch naar buiten gaan, gaan onze ouders mee. Als dat niet kan, dan gaan we naar een ander park. Soms praten we over verhuizen, maar ik vind het hier best leuk. Ik ben hier geboren en opgegroeid, ik wil hier graag blijven."

Vera Nelen: "Kinderen zijn gevoeliger omdat hun zenuwstelsel nog in ontwikkeling is"

Arts en directeur Vera Nelen van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) bevestigt dat er veel stof is in de buurt van Umicore. "De fabriek heelt metalen vooral uit gesteenten. Die bewerken ze op hoge temperaturen om er zuivere metalen uit te halen. Bij dat proces komen dampen en stoffen vrij en het is heel moeilijk om die onder controle te houden."

"Met de wind kunnen die stoffen in de omgeving komen en zo ontstaat blootstelling. Nochtans neemt Umicore veel voorzorgsmaatregelen, maar helemaal vermijden dat die stoffen in de omgeving terechtkomen, gaat niet."

"Voor kinderen is vooral de loodvervuiling een probleem. Ze zijn er gevoeliger aan en dat komt omdat hun zenuwstelsel, hun hersenen, nog in ontwikkeling zijn. Het groeit nog en net tijdens die groei speelt lood een rol. Kinderen, zeker kleine kinderen, steken vaak hun handjes in de mond. Zo krijgen ze stof op de grond of op hun speelgoed binnen. Daardoor nemen ze meer lood op en dat heeft gevolgen voor hun gedrag en hun IQ."

In deze video legt Vera waarom loodvervuiling gevaarlijker is voor kinderen:

Videospeler inladen...

Waarom de loodwaarden in het bloed van kinderen in de buurt van Umicore zijn gestegen, is nog niet helemaal duidelijk. "We denken dat enkele omstandigheden samen ongunstig hebben gewerkt. De wind is de voorbije maanden meer uit het zuiden gekomen. Daarbij waait die eerst over de fabriek en neemt die het stof zo mee tot in de woonwijk."

"Er was ook veel meer wind en ook hevige wind. Daardoor is het stof meer opgewaaid, ook ouder stof. Voorts was er natuurlijk de coronacrisis. Iedereen moest thuisblijven, de scholen waren dicht. De kinderen moesten de hele tijd in de wijk blijven, dus eigenlijk liepen ze elk uur van de dag risico."

In deze video haalt Vera enkele redenen aan waarom de loodwaarden in het bloed van de kinderen plots kunnen zijn gestegen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen