Alexander Dumarey

Hoge Gezondheidsraad wil dat mondmaskers toch verplicht worden in winkels

Nagenoeg alle experten drongen de voorbije weken aan op een verplichting van mondmaskers in winkels, maar de federale regering stapte daar niet in mee. Een nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad om dat toch te doen, zal de discussie nieuw leven in blazen. 

Hoe kun je mondmaskers in de praktijk verplichten? Door een politieman voor de deur van elke winkel te plaatsen? Het was één van de argumenten waarmee federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) een verplichting van tafel veegde. Ze denkt ook dat maskers voor een vals gevoel van veiligheid zorgen.

Nochtans pleitten de experten en virologen de voorbije weken nagenoeg unaniem voor zo'n verplichting.  Een nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad zal de discussie - die nooit helemaal weg was - ongetwijfeld nieuw leven inblazen. De Hoge Gezondheidsraad is zowat het hoogste adviesorgaan in dit land als het over volksgezondheid gaat, en er zetelen tientallen van de meest vooraanstaande wetenschappers van dit land in.

Volgens HGR-expert Nicolas Van Larebeke, in De Ochtend op Radio 1, is het advies ingegeven door de angst voor een tweede golf. "We stellen ook vast dat een deel van de bevolking zich  gedraagt op een manier die het risico op een tweede golf doet toenemen", zegt hij. Lees: ze staan te dicht op elkaar in winkels, en zonder mondmasker bovendien.

Microdruppels

Vandaar dus het advies tot een verplichting. Want covid-19, zo zegt Van Larebeke, verspreidt zich ook via microscopische druppeltjes die zeker in gesloten ruimtes tot drie uur kunnen blijven hangen. "Dat kan een risico op infectie met zich mee brengen." 

"Een belangrijk deel van onze bevolking loopt een hoog risico op zware ziekte, invaliditeit of overlijden na het virus opgelopen te hebben", zo klinkt  het in het advies - dat al dateert van 1 juli maar nu pas verspreid is door de Hoge Raad zelf.  "Bovendien is het eveneens aangewezen de bevolking te beschermen tegen het soms onaangepast gedrag van sommige personen die weinig bekommerd zijn om hun eigen bescherming en die van anderen."

De verplichting die al geldt voor het openbaar vervoer moet gewoon doorgetrokken worden naar de winkels, denkt de Raad. En ze erkent dat mondmaskers geen absolute bescherming bieden, maar hoopt toch ook dat een verplichting mensen er blijvend van overtuigt dat het virus niet weg is.

Meest gelezen