In Hasselt drink je een CO2-neutrale borrel

Stokerij Vanderlinden in Hasselt mag zichzelf de eerst CO2-neutrale stokerij van het land noemen. Al van bij de start drie jaar geleden, probeert Oliver Vanderlinden zijn stokerij zo milieuvriendelijk mogelijk te runnen. Dit jaar doet hij daar nog een schepje bovenop door zijn stokerij bijna volledig te verwarmen dankzij een zonneboiler. 

Bij de opstart van de stokerij in 2017 begon Vanderlinden met de opvang van regenwater om de koeling te kunnen voorzien van gratis water. “Maar nu is het tijd voor een volgende stap”, vindt de Hasseltse ambachtsman. “Naast de bestaande zonnepanelen wordt de stokerij nu uitgerust met zes panelen met een zeer hoog rendement, die een constante warmwatertoevoer regelen. De installatie zal niet alleen de ketel verwarmen, maar ook dienen voor het sanitair en zelfs de vloerverwarming.” 

Hasseltse traditie hoog houden

Vanderlinden maakt er sinds drie jaar een punt van de Hasseltse traditie van het destilleren hoog te houden. “Daarbij gebruik ik een gloednieuwe installatie, terwijl ik de grondstoffen zo dicht mogelijk bij huis zoek”, legt hij uit. “In het verleden ging er tijdens het stookproces niets verloren en werd gebruik gemaakt van grondstoffen die in principe met paard en kar gehaald zouden kunnen worden. Die authenticiteit streef ik nu na.”. Vanderlinden maakt onder meer jenever, likeur en gin.

Meest gelezen