Genks planetarium-expert deelt zijn fascinatie: "Kijk eens de hele nacht naar boven, erg relaxerend"  

Genkenaar Johan Gijsenbergs wil zijn enthousiasme over sterren en planeten delen met de mensen. Hij was jarenlang directeur van het Europlanetarium en bouwt nu wereldwijd planetaria uit.  De twaalf kunstige zonnewijzers die sinds 2000 in het Genkse Molenvijverpark staan, waren zijn idee. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. Hun reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig?

Johan Gijsenbergs is niet vaak in het land. Voor zijn werk woont hij nu in Duitsland, maar daarvoor ook al in Bangkok en Amsterdam. Vandaag is hij in het Molenvijverpark in Genk, waar zijn zonnewijzers staan. Hij legt graag uit waarom hij ze zo bijzonder vindt. "Zonnewijzers bestonden al eeuwen voor we de tijd op onze smartphone konden aflezen. Ze zijn erg belangrijk voor de sterrenkunde. Om het heelal te begrijpen moet je tijd als een extra dimensie zien, zoals lengte, breedte en diepte. Het is als een afstand in de tijd. Iets dat loopt en verloopt." 

Wens in vervulling

Als directeur van het Europlanetarium wilde Gijsenbergs de mensen zelf eens naar boven laten kijken. En dat doet hij nog. "Je moet het gewoon eens doen. Van zonsondergang tot zonsopgang naar de sterren kijken, erg relaxerend." Wat Gijsenbergs betreft, kan je ook naar het planetarium. "Maar vergeleken met echt buitenkomen, blijft dat the second best thing.

Mijn wens blijft maar uitkomen
Johan Gijsenbergs

Gijsenbergs kan meteen ook een tip voorschotelen. "Augustus komt eraan. Een klassieker is dan de Perseïden-meteorenzwerm. Wacht op mooi weer en weinig maanlicht en je kan een hoop vallende sterren zien." Bij een vallende ster hoort natuurlijk een wens. Die mag je normaal niet hardop zeggen, maar daar heeft Gijsenbergs geen problemen mee. "Ik wens altijd hetzelfde: dat ik opnieuw een vallende ster zie. Tot nu toe blijft mijn wens uitkomen", lacht hij. 

Meest gelezen