AFP or licensors

IN KAART: Welke regio's in Europa zijn rood, oranje en groen? En waar flakkert het coronavirus weer op?

Buitenlandse Zaken heeft Europa ingedeeld in rode, oranje en groene zones. Die kleuren bepalen welke maatregelen iemand die naar België terugkeert wel of niet moet naleven, zoals een verplichte of een vrijwillige quarantaine. Code rood geldt voor Mayenne (Frankrijk), Aragón, Navarra, Barcelona en Lleida (Spanje), Leicester (Verenigd Koninkrijk), de regio rond het meer van Genève (Zwitserland) en enkele gebieden in Bulgarije en Roemenië. Elke dag geeft Buitenlandse Zaken een update van de kleurcodes.

  • De eerste kaart toont de kleurcodes die Buitenlandse Zaken zelf aan steden, regio's of landen geeft.
  • De tweede kaart laat zien welke landen zelf reisbeperkingen voor toeristen opleggen.

1. Waar geldt code rood? En code oranje?

Buitenlandse Zaken heeft een aantal kleurencodes ontworpen om aan te geven naar welke landen je van ons land nog mag reizen en welke maatregelen er gelden als je terugkeert uit een bepaald land.

Vanaf 1 augustus moet iedereen die 48 uur of langer in het buitenland verbleef, bij terugkeer naar België verplicht een formulier invullen. Dit kan ten vroegste vanaf 48 uur voor vertrek.

Code rood betekent dat wie terugkeert uit zo'n gebied zich verplicht moet laten testen en direct in quarantaine moet gaan. Er geldt ook een formeel reisverbod naar de rode zones. De volledige lijst vind je hier

Er is ook een code oranje. Naar gebieden met deze code mag je wel nog reizen, maar Buitenlandse Zaken vraagt om je bij terugkomst te laten testen en vrijwillig in quarantaine te gaan.

Alle andere zones krijgen code groen. Daarbij zijn geen speciale maatregelen nodig. 

2. Welke reisbeperkingen treffen de bestemmingen zelf?

De rest van Europa krijgt van ons land dus code groen, maar dat betekent niet dat je er zomaar naartoe kan reizen. In sommige landen mag je wel binnen, maar zijn er een aantal voorwaarden van kracht, zoals een verplichte coronatest. Naar andere landen wordt reizen door ons land afgeraden (code oranje), maar is het wel nog steeds toegelaten. 

Voor meer informatie en reisvoorwaarden per land kan u terecht op de site van Buitenlandse Zaken. Als er wijzigingen zijn, worden die voortaan dagelijks rond 16 uur gepubliceerd op die website.

Meest gelezen