foto ROB-tv

Landbouwer uit Tielt-Winge is boos: "Mensen vertrappelen mijn tarwe om foto's te maken van klaprozen"

Landbouwer Jos Stas uit Tielt-Winge is niet te spreken over de mensen die foto's komen maken van zijn graanveld met klaprozen. Tientallen mensen betreden het veld en vertrappelen de tarwe. "Respect bestaat niet meer!", zegt Jos Stas. De lokale politie houdt extra toezicht. 

Door de droogte is de tarwe op het veld dit jaar minder hoog opgeschoten. "In een normaal jaar is de tarwe 30 tot 40 centimeter hoger", vertelt de 56-jarige landbouwer uit Tielt-Winge. "Dan zijn de klaprozen niet te zien. Maar nu komen ze boven het graan uit." De klaprozen zijn onkruid in de ogen van een landbouwer, maar de producten waarmee de bloemen vroeger werden bestreden, zijn nu uit de handel genomen. 

ROB-tv

De lokale televisie ROB-tv maakte een reportage over het prachtige graanveld met klaprozen, dat vlak bij de Vlooybergtoren ligt. Daardoor kwam een pak mensen naar de akker kijken. Jos Stas zegt dat er in een paar dagen tijd zo'n 500 tot 1.000 mensen langskwamen. De  meeste bezoekers maakten een foto. Dat kan perfect vanop straat, maar velen gingen op het veld en vertrappelden zo de tarwe.

Broodwinning

Jos Stas heeft er geen probleem mee dat de mensen naar zijn graanveld komen kijken en foto's maken.  Ze moeten wel zijn oogst respecteren door op straat te blijven staan en zijn veld niet te betreden. "De mensen zouden ook niet gelukkig zijn als ik met mijn tractor rondjes over hun  gazon zou rijden. De tarwe die vertrappeld werd is waardeloos.  De maaidorser kan daar niet bij. Die tarwe is mijn broodwinning en we leden al veel schade door de droogte", aldus Jos Stas.

Veldwachter

Burgemeester Rudi Beeken van Tielt-Winge greep op vraag van Jos Stas in. De lokale politie houdt een extra oogje in het zeil. "Onze politiemensen",  zegt Beke, "zijn letterlijk veldwachters geworden." 

Meest gelezen