stad Leuven

Leuven plaatst individuele waterzuivering voor afgelegen huizen

De stad Leuven installeert individuele zuiveringstoestellen voor afvalwater aan huizen die ze niet kan aansluiten op de riolering. In Wilsele-Putkapel werden recent vijf woningen en een scoutslokaal met zulke toestellen uitgerust. In totaal komen zowat 70 woningen in Leuven in aanmerking voor het systeem.  

De Belg produceert gemiddeld zo’n 120 liter huishoudelijk afvalwater per persoon per dag.  Waar er openbare riolering bestaat, ben je verplicht om daarop aan te sluiten. Dat is in Leuven het geval voor 98% van alle woningen. Maar soms lukt het niet om een woning op de riolering aan te sluiten.  Dan kan een IBA (Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater) uitkomst bieden. 

Stad neemt verantwoordelijkheid

"Mensen moeten in zo een geval in principe zelf instaan voor de zuivering van hun afvalwater", weet schepen Dirk Vansina. "Maar in sommige gemeenten komt de rioolbeheerder tussen. De stad Leuven neemt haar verantwoordelijkheid op en geeft eigenaars van een huis in een straat zonder riolering, zo’n 70 woningen, de kans om in te stappen in een gezamenlijk project", gaat de schepen verder.

Duidelijke afspraken

"De stad betaalt de aankoop, plaatsing en het jaarlijks onderhoud van de IBA’s. De kosten van het elektriciteitsverbruik (zeer minimaal) en de rioleringsbijdrage zijn voor de eigenaar”, verduidelijkt schepen Vansina. Er bestaan twee soorten systemen. Een compact systeem, dat ondergronds wordt geplaatst, of een bovengronds systeem dat mee geïntegreerd kan worden in de tuin. Waar het kan wordt de IBA onder de grond geplaatst. In Wilsele-Putkapel zijn naast enkele woningen ook de jeugdlokalen van de Damiaanscouts nu op een IBA aangesloten. Het is de bedoeling om over 5 jaar al de afgelegen woningen te voorzien van een IBA.

Meest gelezen