Liveblog - Vanaf zaterdag zijn mondmaskers verplicht in onder meer winkels, "Regering kon niet anders"

Vanaf zaterdag is het verplicht om een mondmasker te dragen als je naar de winkel gaat én in bioscopen, theaters, musea, concert- en conferentiezalen en gebedshuizen. En wie terugkeert uit Lissabon en de twee Spaanse plaatsen A Mariña en Lleida moet verplicht in quarantaine. Volg hier alle corona-updates op de voet.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wetstraatwatcher Pieterjan De Smedt over verplichting mondmaskers: "Regering kon niet anders dan ingrijpen"

De regering-Wilmès kon niet anders dan de verplichting van mondmaskers in onder meer winkels in te voeren. Dat zei Wetstraatwatcher Pieterjan De Smedt in "Het Journaal Laat". "De Hoge Gezondheidsraad gaf vandaag nog het advies om in te grijpen en ook de expertengroep GEES, die de regering adviseert, zei dat er iets moest gebeuren. De regering kon niet anders."

De beslissing kwam wel onverwacht. Vandaag nog zei de regering dat er volgende week woensdag tijdens een Nationale Veiligheidsraad over zou gepraat worden, maar dat hebben de verschillende regeringen dus niet afgewacht.

Bekijk hier het gesprek met Wetstraatwatcher Pieterjan De Smedt in "Het Journaal Laat": 

Videospeler inladen...

Mondmasker verplicht in de winkel vanaf zaterdag

Vanaf zaterdag zal een mondmasker verplicht zijn in alle winkels. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Eerder vandaag was die beslissing nog vooruitgeschoven naar volgende week. De Hoge Gezondheidsraad had vandaag nog het advies gegeven om de verplichting in te voeren.

Naast winkels is straks een mondmasker ook verplicht in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en musea en bibliotheken. Eerder was er al een verplichting op het openbaar vervoer en bij contactberoepen, zoals bij de kapper.

Wie de verplichting om een mondmasker te dragen niet respecteert, riskeert een sanctie. Wat die sanctie zal zijn, is nog niet duidelijk. Winkels of plaatsen die het verbod herhaaldelijk overtreden, kunnen verplicht gesloten worden.

Lees meer in onderstaand artikel:

Beslissing verplichting mondmaskers kan op veel bijval rekenen

De christelijke vakbond ACV Puls en de werkgeversorganisaties Unizo en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) reageren tevreden op het nieuws dat de federale en regionale overheden hebben beslist om een mondmasker te verplichtingen in onder meer winkels. Handelsfederatie Comeos wil niet dat winkels die zich niet aan de regels houden, kunnen gesloten worden.

Lees meer in onderstaand artikel:

Braziliaanse president Bolsonaro "in goede gezondheid" na positieve coronatest

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro verkeert "in goeie gezondheid" na zijn positieve coronatest van eergisteren. Dat laat zijn communicatiedienst weten. Er is geen sprake van complicaties, klinkt het nog en hij wordt nauw opgevolgd door zijn medisch team. Bolsonaro heeft altijd het coronavirus geminimaliseerd, droeg bijna nooit een mondmasker en nam het niet nauw met het houden van de nodige afstand.

Unizo verbaasd over timing verplichting mondmaskers, maar tevreden dat er duidelijkheid is

Ondernemersorganisatie Unizo is een beetje verbaasd over de beslissing van het Overlegcomité om mondmaskers vanaf zaterdag te verplichten in winkels en winkelcentra en in andere binnenruimtes waar veel mensen samenkomen, maar verwelkomt de duidelijkheid.

"We zijn verbaasd over de timing van deze beslissing, want uiteindelijk zijn we toch al zo'n drie maanden bezig en we hebben nooit vastgesteld dat dat nu de grote broeihaard zou zijn geweest. Als dit een probleem was geweest, had men dit ook van in het begin kunnen doen", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo.

Tegelijk benadrukt hij er geen problemen mee te hebben om deze nieuwe maatregel toe te passen indien er voldoende aanwijzingen zijn dat dit het risico op een nieuwe coronagolf kan beperken. De beslissing heeft bovendien als voordeel dat er nu eindelijk duidelijkheid is, vervolgt Van Assche. "We hopen nu wel dat de burger voldoende burgerzin heeft" om effectief een mondmasker te dragen "zodat winkeliers dit niet zelf moeten afdwingen", luidt het tot slot.

Corona en kinderopvang: testen voor kinderen jonger dan 3 niet meer aanbevolen

Het wetenschappelijke instituut van de overheid Sciensano heeft nieuwe richtlijnen gegeven aan kinderdagverblijven i.v.m. corona. Ze komen voort uit de vaststelling dat de symptomen bij kinderen onder de drie jaar heel veel overlap hebben met symptomen van andere virale ziekten. Daarnaast blijken ze COVID-19 zelden door te geven aan andere kinderen of volwassenen.

Dit zijn de nieuwe richtlijnen voor kinderen jonger dan 3:

  • Kinderen onder 3 jaar worden niet meer getest, ze blijven thuis zolang ze ziek zijn
  • Een kind dat toch positief test, blijft ook thuis en kan 7 dagen na het optreden van de symptomen terugkeren naar de kinderopvang (zolang er geen koorts is gedurende de laatste 3 dagen)
  • Voor andere kinderen of begeleiders zijn quarantaine of tests niet nodig
  • Kinderen of begeleiders die terugkomen uit rode of oranje zones mogen niet naar de opvang, zij moeten 14 dagen in thuisisolatie

Touring helpt reizigers die plots in rode zone zitten om zo snel mogelijk weg te geraken

Reizigers die zich bevinden in een regio die eerst groen was ingekleurd op de coronakaart van de overheid en die plots rood wordt, zullen toch nog kunnen rekenen op de reisbijstand van Touring. Dat meldt woordvoerder Danny Smagghe. "We gaan de mensen niet in de steek laten in dat geval en hen helpen om zo snel mogelijk uit de zone weg te geraken."

Eerder op de dag meldde Touring nog dat het geen reisbijstand meer zal geven van zodra de vakantiebestemming door de overheid als rode zone wordt beschouwd. Smagghe meldt donderdagavond echter dat zowel de medische als de technische bijstand geldig blijft als een groene zone plots rood wordt. Zo kunnen reizigers nog 48 uur na de aanpassing van de kleurcode medische bijstand krijgen en worden ze ook nog geholpen als ze autopech hebben. Indien reizigers er zelf toch voor kiezen om in een rode zone te verblijven, dan vervalt die hulp wel, omdat ze er zelf een risico nemen.

"Als reizigers bijvoorbeeld niet meer op hun vlucht geraken omdat de code veranderd is, zullen we hen helpen om zo snel mogelijk naar een andere zone te reizen waar ze een vliegtuig kunnen nemen", aldus Smagghe. Reizigers die bijstand nodig hebben kunnen contact opnemen via het algemeen nummer van Touring Reisbijstand.

Risicopatiënten steunen oproep van Hoge Gezondheidsraad om mondmaskers te verplichten

De Hoge Gezondheidsraad vraagt de overheid om het dragen van mondmaskers in winkels te verplichten. De risicopatiënten steunen die oproep. Twee risicopatiënten getuigen in "Terzake" over hoe ze omgaan met de coronacrisis. Wie bijvoorbeeld een hart- of longaandoening heeft, voelde zich prima bij de lockdown. Dat veilige gevoel is voorbij.

Bekijk de reportage in "Terzake":

Videospeler inladen...

TUI schort Lissabon-reizen tot begin augustus op

Touroperator TUI schrapt Lissabon langer uit zijn aanbod, nu Buitenlandse Zaken de Portugese hoofdstad aangeduid heeft als code rood. De touroperator had eind juni al de reizen naar Lissabon uit voorzorg zelf geannuleerd, nadat een aantal wijken van de stad opnieuw in lockdown waren geplaatst. Die beslissing trof een 35-tal reizigers.

Die opschorting liep tot 14 juli, maar TUI verlengde die vandaag tot minstens 2 augustus. Buitenlandse Zaken gaf Lissabon code rood mee, wat betekent dat erheen reizen verboden is. Veel impact is er voor TUI niet, want het gaat volgens de woordvoerder om amper zes bijkomende dossiers.

De twee Spaanse bestemmingen die ook code rood kregen (Lleida en A Marina), hebben geen gevolgen voor TUI.

Meest gelezen