President Tshisekedi en koning Filip, bij een eerdere ontmoeting in 2019
BELGA

Na spijt over kolonisatie: Congolese president Tshisekedi op bezoek bij koning Filip en premier Wilmès

De Congolese president Félix Tshisekedi is in Brussel. Hij heeft er onverwacht een ontmoeting gehad met koning Filip. Opmerkelijk, ook al had die ontmoeting alleen maar een privé-karakter. Maar ze wint aan betekenis, na de brief van koning Filip aan president Tshisekedi van eind juni. Toen drukte onze koning zijn spijt uit over de Belgische wandaden tijdens de periode van de kolonisatie. 

Dat de Congolese president Félix Tshisekedi voor een tiental dagen naar ons land kwam, was bekend. Een privé-bezoek, mogelijk ook voor een medische check-up. Er werd ook gespeculeerd over ontmoetingen met Belgische en Europese politici. Maar volgens het persagentschap Belga heeft Tshisekedi gisteren dus ook koning Filip ontmoet. Officieel heeft het Paleis daarover geen mededelingen verspreid, waarschijnlijk omdat het een louter privébezoek was. 

Dinsdag zou Félix Tshisekedi ook al een ontmoeting hebben gehad met eerste minister Sophie Wilmès (MR). Ook het kabinet van de premier geeft geen verdere informatie. De website cheikfitanews.net, die nieuws brengt voor Congolezen in België, zegt dat de twee samen hebben gedineerd. Ze zouden het gehad hebben over de bilaterale relaties tussen de twee landen. En ook over de brief met spijtbetuigingen over de kolonisatie, die onze koning op 30 juni stuurde, voor de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo.

(Lees verder onder de foto) 

De Congolese president Felix Tshisekedi bij de ontmoeting met premier Sophie Wilmès in februari in Congo

Onze premier had trouwens de nieuwe Congolese president al eerder dit jaar ontmoet, tijdens een officieel bezoek in de maand februari aan Congo. 

In zijn toespraak voor de viering van de onafhankelijkheid had Tshisekedi gevraagd dat Belgen én Congolezen samen de geschiedenis van de kolonisatie zouden herschrijven. Volgens Cheikfitanews is er tijdens de ontmoeting van Wilmès en Tshisekedi dan ook gesproken over de vorming van een gemeenschappelijke, paritair samengestelde commissie van historici die de geschiedenis van de kolonisatie zal bestuderen en naar jongeren vertalen. 

Félix Tshisekedi noemde ons land in zijn toespraak ook "zijn andere Congo", omdat hij hier dertig jaar van zijn leven heeft doorgebracht. Hij werd in januari 2019 uitgeroepen tot nieuwe president, na omstreden verkiezingen. Tshisekedi moet nu als president ook samenwerken met de partij van de voormalige president Kabila. Die heeft een meerderheid in het parlement. De samenwerking verloopt moeizaam. 

De spanningen tussen de twee groepen zijn de laatste tijd nog opgelopen. Verschillende betogingen van aanhangers van de president zijn verboden. De invloedrijke aartsbisschop van Kinshasa heeft ook al aangekondigd dat de komende periode "moeilijk" wordt. Hij riep de Congolezen op om zich klaar te houden voor een grote mobilisatie. De katholieke kerk in Congo zegt dat de aanhangers van ex-president Kabila arrogant zijn, en elke vorm van verandering tegenhouden. 

Meest gelezen