Nieuw wijndomein in Geraardsbergen heeft al 11 wijnsoorten: "Vier ervan zijn genoemd naar onze zonen"

Wijndomein Wetterberghe in Ophasselt is nieuw en heeft al 11 verschillende zelfgemaakte wijnen. Het is een familiebedrijfje in de Vlaamse Ardennen met 2 wijngaarden en een eigen wijnmakerij. "Onze wijnen worden allemaal genoemd naar familieleden. Onze hond komt ook nog!"

"We zijn een familiebedrijfje en dat is ook te merken aan onze naam", vertelt Karl Van Den Berghe, eigenaar van het wijndomein.  "De naam Wetterberghe is een samenstelling van mijn familienaam en die van mijn vrouw Heidi: Van Den Berghe en Van Wetter. En ook de namen van onze wijnen worden genoemd naar onze familieleden. We zijn begonnen met onze zonen. Zo hebben we een rode wijn Liam, twee witte wijnen die genoemd zijn naar Tristan en Ingmar, en een van onze schuimwijnen heet Indra, naar onze jongste zoon."

Onze wijnen zijn genoemd naar onze zonen: Liam, Tristan, Ingmar en Indra

Karl Van Den Berghe, eigenaar wijndomein Wetterberghe

Er zijn nog 7 andere wijnen die ook namen moeten krijgen: "De hond komt nog", lacht Karl. "Onze zoete wijn is genoemd naar ons petekind Laure. Maar we hebben nog petekindjes die aan het wachten zijn en ook een wijntje zullen krijgen." Opvallend voor het nieuwe wijndomein is dat zij al 11 verschillende wijnsoorten kunnen aanbieden. "Dat was van een van mijn voorwaarden", zegt Karl. "Ik wilde ineens een volledig gamma kunnen aanbieden. We hebben ook een kleine wijnmakerij en een degustatieruimte."

Lees verder onder de foto

Foto www.wijndomeinwetterberghe.be

Het klimaat in het noorden

Hoe goed kan wijn in onze contreien gedijen? In noordelijk gebied vind je voornamelijk witte wijnen, dus hoe zit dat met rode wijnsoorten? "Wij hebben gekozen voor hybride rassen. Onze rode wijn is gemaakt van het ras "Regent". Het voordeel daarvan is dat die resistent is tegen infecties. Regent heeft ook veel minder uren zon nodig om volledig tot rijping te komen. Zo bekom je rijpe en gezonde druiven waar je lekkere wijn van kan maken."

Het is een uit de hand gelopen hobby: na 6 jaar hebben we plots 4.500 plantjes, 1.000 palen, 30 km draad en 200 kg graszaad

Karl Van Den Berghe, eigenaar wijndomein Wetterberghe

"Het is een beetje zoeken naar de juiste rassen die hier kunnen groeien. Ik heb ook eens mijn oor te luisteren gelegd bij andere wijnmakers in ons land. Zo ben ik te weten gekomen welke rassen het minder goed doen en welke het heel goed doen. Nu hebben we 3 rassen waar we heel tevreden mee zijn", zegt Karl.

Regen

De regen in België op dit moment is wel niet zo goed: "Onze druiven zijn eigenlijk niet content met de regen. De wortels gaan heel diep en de druivenplant zoekt zijn water sowieso. Te veel regen is schadelijk, want druivelaars zijn gevoelig voor schimmel", zegt Karl.

Het domein ligt in Ophasselt bij Geraardsbergen, in de Vlaamse Ardennen. Het is iets meer dan een hectare groot en heeft ongeveer 4.500 wijnstokken. De wijnen worden gemaakt volgens het principe van de biologische wijnbouw.

Meest gelezen