Pakjes ophalen in Mechelen via pakjesautomaat: "We leveren nu op "slipper-afstand""

De stad Mechelen gaat samen met bpost nog voor eind augustus 50 postautomaten plaatsen. Daar kan je pakjes laten leveren en afhalen. "De automaten staan op wandelafstand, waardoor er minder verkeer en vervuiling is door bestelwagens van pakjesbezorgers", zegt schepen voor Mobiliteit Vicky Vanmarcke (Open VLD).

10 procent van het verkeer in Mechelen omvat besteldiensten. "Bij 8 procent van de leveringen zijn de mensen niet thuis. Dat zijn nutteloze verplaatsingen",  zegt Vicky Vanmarcke. "We willen die cijfers naar beneden brengen en de luchtkwaliteit verbeteren."

"Slipper distance"

Bpost stelt wel nog steeds het comfort van de eindklant centraal. "We willen de pakketten leveren op "slipper distance". Je zou op je pantoffels tot aan de locker moeten kunnen gaan", zegt Catherine Baets van Bpost. "We zijn nu aan het uittesten waar we dan juist de automaten moeten zetten."

Als je voorbij de locker loopt, vraagt de app of je het pakje wil ophalen

Catherine Baets

Via je smartphone krijg je een melding als je in de buurt komt van een pakjesautomaat."Je kan bij een bestelling kiezen om het pakje te laten leveren in de automaat", zegt Catherine Baets. Als je voorbij de locker komt, zal je via een app de vraag krijgen of je het pakje wil ophalen. Als je het pakje effectief wil afhalen, springt de locker open. De lockers zijn 24/7 beschikbaar."

Meest gelezen