Reuzenstoet wordt Reuzenweekend in Borgerhout: "We brengen de reuzen naar de mensen"

Dit jaar zullen de "Reuskens" van Borgerhout naar de mensen toekomen. Elk jaar komen er tot 10.000 mensen kijken naar de Reuzenstoet in september. Dit jaar mag dat niet door de coronamaatregelen. "Om massabijeenkomsten te vermijden, gaan de reuzen dan zelf langs bij de mensen. De stoet zal ook veel kleiner zijn", zegt Wietse Vermeulen van vzw De Reuzen.

Heel wat evenementen zien er dit jaar door de coronamaatregelen helemaal anders uit. Ook de Reuzenstoet in Borgerhout kiest voor een alternatieve versie. "Dit jaar zullen enkel de vier Borgerhoutse reuzen door de straten trekken. Die reuzen zijn al meer dan 300 jaar oud en sluiten elk jaar de reuzenstoet af met een dansje", zegt Wietse Vermeulen.

Grotere route

Vorige jaren vond de Reuzenstoet op één dag plaats. "Nu kiest vzw De Reuzen ervoor om twee dagen door de straten te trekken, zodat ze meer straten en pleintjes kunnen bereiken", zegt Wietse Vermeulen.

De stoet gaat ook stoppen op pleintjes, zodat de reuzen een dansje kunnen doen

Wietse Vermeulen

Er is ook een andere route uitgestippeld voor de stoet. Het parcours zal door meer en ook kleinere straten gaan, zodat meer mensen de reuzen voor hun eigen deur kunnen verwelkomen. "We gaan ook halt houden op enkele pleintjes, waar de reuzen dan hun dansje gaan doen."

Braderie

Het Reuzenweekend wordt pas op 26 en 27 september georganiseerd. Er kan dus nog veel veranderen. "Er zouden ook nog twee braderieën georganiseerd worden, maar we wachten nog op eventuele versoepelingen", vertelt Vermeulen. "Misschien verandert er nog veel in augustus en september."

Grote stoet in 2021

Andere jaren waren er ook veel verenigingen of scholen die zelf reuzen maakten voor op de stoet. "Die zullen nu thuis moeten blijven", klinkt het. "Maar we hopen wel dat als de reusjes langskomen, ze toch iets voor de reusjes knutselen. We gaan volgend jaar een grotere stoet in elkaar steken, waarvoor we ook een tiental nieuwe reuzen gaan maken in samenwerking met verenigingen."   

Meest gelezen