Videospeler inladen...

Standbeeld van Melania Trump in haar geboortedorp in Slovenië gaat op Amerikaanse feestdag in vlammen op

In het geboortedorp van Melania Trump in Slovenië is een standbeeld dat vorig jaar van haar was opgericht in brand gestoken. Dat gebeurde op 4 juli, de nationale feestdag van haar nieuwe thuisland de VS. Toeval of niet: net die dag haalde haar man Donald Trump (nogmaals) uit naar mensen die standbeelden vernielen.

Het was een opmerkelijk zicht in juli 2019 in Sevnica, het geboortedorp van Melania Trump in Slovenië: uit de stam van een lindenboom had de lokale kunstenaar Ales Zupevc een standbeeld van de echtgenote van de Amerikaanse president Donald Trump gehouwen. Hij deed dit in opdracht van Brad Downey, een Amerikaanse kunstenaar die in Berlijn woont.

Bekijk hier beelden van kort na de oprichting van het standbeeld van Melania Trump in juli 2019:

Videospeler inladen...

Precies een jaar later schiet nog weinig over van het standbeeld. Op 4 juli jongstleden hebben onbekenden het in brand gestoken waardoor het helemaal is vernield. Een dag later liet Downey het al verwijderen. "Ik wil weten wie dit heeft gedaan", zegt de kunstenaar die hoopte dat het beeld een dialoog op gang zou brengen over de politieke situatie in de VS door de nadruk te leggen op het feit dat Melania Trump zelf een immigrant is die nu is getrouwd met een man die migratie wil terugdringen.

Bekijk hier beelden van de verwijdering van het standbeeld van Melania Trump (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Of de bewoners van Sevnica om het beeld zullen rouwen, is zeer de vraag. Het was erg ruw uitgezaagd en leek in niets op Melania Trump, behalve dan dat de lichtblauwe kleur die op het lichaam was geschilderd veel weg had van de mantel die ze in januari 2017 droeg bij de eedaflegging van Donald Trump. Sommige bewoners vonden dan weer dat het beeld hierdoor meer weg had van Smurfin.

Melania Trump aan de zijde van Donald Trump tijdens zijn eedaflegging.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Opvallend: de voorbije weken heeft Donald Trump meermaals uitgehaald naar mensen die overal in de VS standbeelden vandaliseren of neerhalen in het kader van de protesten tegen racisme en politiegeweld die losbraken na de gewelddadige dood van de zwarte man George Floyd tijdens zijn arrestatie door politieagenten. Op 4 juli zelf nog herhaalde de president zijn aanklacht in een toespraak naar aanleiding van de Amerikaanse nationale feestdag, net op de dag dat het beeld van Melania Trump is vernield.

Het standbeeld van Melania was overigens niet het enige van de familie Trump dat in Slovenië is opgetrokken. In augustus vorig jaar verscheen in Sela pri Kamniku een houten beeld van Donald Trump zelf van de hand van kunstenaar Tomaz Schlegl. Hij richtte het op als aanklacht tegen populisme. Enkele dagen later al ging het in vlammen op.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen