Belga Image

Meer vraag naar inwonende zorgverleners: "Vaak Roemenen die geen Nederlands kennen"

Door de coronacrisis is er steeds meer vraag naar zorgverleners die willen inwonen bij bejaarden en zorgbehoevende mensen. Op die manier kunnen zij veilig en langer thuisblijven en hoeven ze dus niet naar het rusthuis. Het Limburgse bedrijf Care-Fully schakelt daarvoor vooral Roemeense zorgverleners in.

De rusthuizen hebben het moeilijk gehad tijdens de coronacrisis en dat is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Heel wat mensen willen hun ouders uit het rusthuis halen en hen veilig en langer thuis laten wonen. Maar omdat het vaak gaat om mensen die verzorging nodig hebben, is dat niet zo gemakkelijk. Care-Fully, een bedrijf dat gevestigd is in Paal, in Beringen, komt met een oplossing. Zij recruteren en begeleiden zorgverleners die bij de bejaarden en hulpbehoevenden gaan inwonen. "Je kan het vergelijken met een au pair", vertelt Julie De Mol van Care-Fully. "Maar wij werken meestal samen met zorgverleners tussen de 40 en 65 jaar. Dat is vaak een betere match met de zorgbehoevenden."

De vacatures staan open voor iedereen. "Maar momenteel werken we vooral samen met Roemenen", gaat De Mol verder. "Zij spreken Frans, Engels, Duits of Italiaans, maar geen Nederlands." Nochtans is die taalbarrière geen probleem. "Eigenlijk schrik ik ervan hoeveel bejaarden een andere taal kunnen spreken. Frans is voor de meeste ouderen bijvoorbeeld geen probleem, alleen Engels gaat moeizamer."

Waarom er zo weinig Belgen solliciteren? "We vragen natuurlijk niet niets", zegt De Mol. "Ze moeten gaan inwonen bij bejaarden of hulpbehoevende mensen. Je kan dus geen familie of vrienden uitnodigen en je moet je sociaal contact op een laag pitje zetten om dit werk te kunnen doen."

Meest gelezen