FNG is het modebedrijf boven onder meer Brantano en Fred & Ginger.

Vakbonden modegroep FNG eisen snelle en concrete actie van nieuwe CEO Lembrechts: "Wanhoop is enorm"

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij modegroep FNG eist in een open brief concrete actie van de nieuwe CEO Paul Lembrechts. FNG zit al een tijd in slechte papieren. De nieuwe CEO moet snel sociaal overleg opstarten, vinden de bonden. "De wanhoop bij de werknemers is enorm."

FNG, het modebedrijf boven onder meer Brantano en Fred & Ginger, torst een zware schuldenlast met zich mee. In juni kondigde het bedrijf zware herstructureringen aan. Gisteren besliste de ondernemingsrechtbank van Mechelen om het bedrijf drie maanden lang te beschermen tegen schuldeisers. Zo kan FNG zijn herstructurering doorvoeren. Bij het personeel heerst dan weer veel onvrede over een te hoge werkdruk.

Vorige week werd Paul Lembrechts, de voormalige gedelegeerd bestuurder van de VRT, nog aangesteld als nieuwe CEO van FNG. De vakbonden van FNG zeggen hem meteen waar het op staat. In een open brief zeggen ze te beseffen dat "de ravage bij FNG" niet zijn schuld is, maar het is nu wel "uw verantwoordelijkheid om het puin te ruimen", benadrukken ze.

De wanhoop bij het personeel is enorm groot, stellen ze, maar "een overtuigend herstelplan ontbreekt nog altijd". Er is niet voldoende geld, klanten haken af en bij de sociale dialoog zijin niet de juiste mensen aanwezig, klagen de bonden. Ze vrezen dat de reputatieschade voor het bedrijf op die manier jaren zal blijven nazinderen.

Daarom vragen ze concrete actie van de nieuwe CEO en stellen ze hem enkele deadlines voorop. Ten laatste tegen vrijdagavond 10 juli verwachten ze een "concreet voorstel van sociaal overleg voor alle werknemers van FNG in België". Tegen dezelfde datum willen ze bewijzen zien dat de vorige top van het bedrijf (Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke) vrijwillig ontslag hebben genomen uit al hun bestuursmandaten.

Verder eisen ze ook een grondige zelfevaluatie van de Raad van Toezicht, waar vele leden al een hele tijd deel van uitmaken. Er is veel misgelopen in het bedrijf, onder de neus van de Raad, stellen de bonden. "Ernstig toezicht kan je dit bezwaarlijk noemen."

Tot slot wensen de bonden tegen 13 juli "ondubbelzinnige toelichtingen over de financiële situatie" van het bedrijf en tegen 22 juli moeten alle medewerkers een herstelplan voor de toekomst ontvangen.

"Vage beloftes en sussende woorden volstaan niet meer", waarschuwen de bonden. "Uw werknemers zitten op hun tandvlees. Ze verwachten concrete oplossingen en resultaten."

Onderzoek naar fraude

De schuldenberg en de hoge werkdruk zijn overigens niet de enige problemen bij FNG. Gisteren raakte ook nog eens bekend dat het parket van Antwerpen een onderzoek is gestart naar mogelijke marktmanipulatie bij FNG.  De beurswaakhond FSMA heeft vragen bij enkele transacties in de jaarrekening van 2018 en stuurde een dossier daarover door naar het parket.

Meest gelezen