Vakbonden en werkgevers tevreden met verplichting mondmaskers: "Klinkende overwinning, maar verbaasd over timing"

De christelijke vakbond ACV Puls en de werkgeversorganisaties Unizo en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) reageren tevreden op het nieuws dat de federale en regionale overheden hebben beslist om een mondmasker te verplichten in onder meer winkels. Handelsfederatie Comeos wil niet dat winkels die zich niet aan de regels houden, kunnen gesloten worden.

De christelijke bediendenbond en de werkgeversorganisaties zijn allemaal blij dat er een verplichting is. Dat nieuws kwam als een verrassing, want eerder was gecommuniceerd dat er pas volgende week woensdag tijdens een Nationale Veiligheidsraad over zou worden beslist.

Ondernemersorganisatie Unizo is een beetje verbaasd over de timing van de beslissing, maar verwelkomt de duidelijkheid. "Als dit een probleem was geweest, had men dit ook van in het begin kunnen doen", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo.

Tegelijk benadrukt hij er geen problemen mee te hebben om deze nieuwe maatregel toe te passen indien er voldoende aanwijzingen zijn dat dit het risico op een nieuwe coronagolf kan beperken. De beslissing heeft bovendien als voordeel dat er nu eindelijk duidelijkheid is, vervolgt Van Assche. "We hopen nu wel dat de burger voldoende burgerzin heeft" om effectief een mondmasker te dragen "zodat winkeliers dit niet zelf moeten afdwingen", luidt het tot slot.

Juridisch hebben we vandaag de dag niet de mogelijkheid om klanten fysiek tegen te houden

CEO Comeos Dominique Michel

Hetzelfde geluid bij handelsvereniging Comeos: "De verantwoordelijkheid voor het dragen van een mondmasker moet altijd bij de klant liggen, niet bij de handelaar", reageert CEO Dominique Michel. Het Overlegcomité ziet dat enigszins anders, want winkels die zich niet houden aan de nieuwe regels kunnen verplicht worden de deuren te sluiten.

Comeos wil dat de overheid zorgt voor de controle op de naleving van de nieuwe maatregel, omdat handelaars "niet kunnen optreden als politieagent". "Juridisch hebben we vandaag de dag niet de mogelijkheid om klanten fysiek tegen te houden die geen mondmasker dragen of om iemand die geen mondmasker draagt, aan de deur te zetten", aldus Michel.

Shoppen is veilig

Het NSZ is dan weer blij dat de verplichting niet alleen geldt voor winkels, maar evengoed voor bioscopen, musea en gebedshuizen. "Enkel de winkels viseren zou verkeerd geweest zijn, temeer omdat ze zich echt wel zeer netjes aan de afstandsregels hebben gehouden en er geen gezondheidsproblemen zijn vastgesteld na een winkelbezoek", reageert Christine Mattheeuws van het NSZ.

Het NSZ wil wel dat de regering duidelijk de boodschap brengt dat als iedereen mondmaskers draagt in winkels, het echt wel veilig is om te shoppen. "De consumenten mogen nu absoluut niet de indruk krijgen dat de verstrenging van de maatregelen er komt omdat het onveiliger is geworden in de winkels. Dat moet volgens ons luid en duidelijk gecommuniceerd worden, want anders vrezen wij voor de financiële overlevingsgraad van heel wat handelszaken", aldus Mattheeuws.

We hebben vanaf dag 1 gepleit voor mondmaskers, om de veiligheid van het winkelpersoneel én alle klanten te vergroten

ACV-vakbondsvrouw Kristel Van Damme

De christelijke bediendenbond ACV Puls spreekt van "een klinkende overwinning". "We hebben vanaf dag 1 gepleit voor mondmaskers, om de veiligheid van het winkelpersoneel én alle klanten te vergroten", zegt ACV-vakbondsvrouw Kristel Van Damme.

Van Damme wijst erop dat uit een enquête al bleek dat het winkelpersoneel een verplichting wilde. "Dat ACV Puls nu aan de juiste kant van de geschiedenis staat, samen met de virologen, artsen én nu ook de overheid, is dan ook een klinkende overwinning", luidt het.

Meest gelezen