Vissers houden steeds meer rekening met het milieu: "We verbruiken minder brandstof en hebben nieuwe vistechnieken"

Steeds minder vissers gebruiken de traditionele boomkortechniek om vis te vangen. Dat is een methode waarbij vissers 2 netten over de bodem van de zee slepen op zoek naar vis. De laatste 5 jaar is er op die manier 20 procent minder vis opgehaald.

Dat vissers de boomkortechniek steeds minder gebruiken, is een zegen voor de planten en dieren op de bodem van de zee. De techniek is verouderd en vissers gebruiken nu andere methoden om vis te vangen.

"In plaats van de traditionele boomkor over de zeebodem te slepen, gebruiken vissers nu onder andere vleugelprofielen", zegt schepen van Visserij Kris Vandecasteele (CD&V). "Dat zijn profielen die net boven de zeebodem zweven, waardoor er minder impact op de bodem is. Toch halen ze op die manier evenveel vis boven."

Duurzaam vissen?

Volledig duurzaam vissen is wel niet mogelijk. "Er zal altijd brandstof, een visnet of een hengel aan te pas komen. Je kan zo duurzaaam mogelijk proberen te vissen en dat is uiteindelijk het doel."

Financieel legt het de vissers geen windeieren, want de traditionele manier vergde veel brandstof. "De brandstofprijzen rezen de pan uit en dat kon zo niet verder", zegt ex-visser Danny Huygebaert. "Schepen verbruiken nu tot 50 procent minder brandstof dan vroeger."

Meest gelezen