Vlaming in Portugal: "We weten dat we in quarantaine moeten, maar we genieten toch van onze huwelijksreis"

Maëthé Desmet is met zijn vrouw op huwelijksreis in Portugal. Ze verbleven ook in Lissabon en dus moeten ze bij hun terugkeer verplicht in quarantaine gaan. "We wisten dat er een risico was, maar we genieten toch van onze vakantie", zei hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Afgelopen zondag landden Maëthé en zijn vrouw in Lissabon. Ze maken een rondreis in Portugal en volgende week woensdag keren ze terug naar België. Vandaag maakte Buitenlandse Zaken bekend dat Belgen die uit Lissabon terugkeren naar ons land verplicht in quarantaine moeten en zich moeten laten testen.

"We wisten dat het een risico was om naar hier te komen", reageert Maëthé. "We volgen hier het nieuws en weten dat we in quarantaine zullen moeten gaan, maar we proberen toch nog te genieten van onze vakantie. We laten het niet aan ons hart komen."

Ondertussen zijn Maëthé en zijn vrouw op rondreis in Portugal, maar gisteren waren ze nog in de hoofdstad. "Lissabon leek een spookstad bij momenten, we waren daar zo goed als alleen. Toen we in ons hotel aankwamen, bleek het gesloten te zijn. Gelukkig konden we naar een zusterhotel."

De maatregelen in Lissabon zijn wel streng en worden goed opgevolgd. "In sommige restaurants nemen ze zelfs je temperatuur op. Als je koorts hebt, mag je niet binnen. Overal moet je een mondmasker dragen en is er alcoholgel om je handen te ontsmetten." 

Bij thuiskomst gaan we meteen naar de huisarts

De beslissing van Buitenlandse Zaken is er nu wel rond de risicogebieden, maar toch blijven er veel vragen. "We gaan volgende week enkel onze auto afzetten in Lissabon en dan terugvliegen. Zijn we dan in de "rode zone" geweest? En als we terugkeren, zouden mijn ouders ons oppikken. Moeten zij dan ook in quarantaine? In ieder geval gaan we de dag na onze terugkomst meteen naar de huisarts."

foto Peter Hilz (C)

Meest gelezen