Babyneushoorn geboren in Planckendael na 16 maanden zwangerschap

In dierenpark Planckendael bij Mechelen is gisteren een Indische neushoorn geboren. Dat is een zeer bedreigde diersoort die in India en Nepal leeft. Het jong, een vrouwtje,  weegt 60 kilo en stelt het goed. De zwangerschap duurde ongeveer 16 maanden, maar de bevalling was op 5 minuten achter de rug. Zoo Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma van de soort, voor het geval dat de dieren in het wild zouden uitsterven.

De baby is al het tweede jong voor het koppel Karamat en Gujurat. Deze keer konden de verzorgers alles live volgen, vertelt verzorgster Jolien: "want vaak zoeken de dieren een besloten plekje op in het holst van de nacht. Het was prachtig om het te kunnen meemaken. De bevalling ging echt super vlot.” De babyneushoorn heeft nog geen hoorn. Die groeit per jaar zo'n 7 centimeter. Bij een volwassen dier is die gemiddeld 60 centimeter lang.

Vijf minuten en floep, het was er.

verzorgster Jolien

Het Europees kweekprogramma is voor de Indische neushoorn opgestart omdat er nog maar 2.200 dieren in het wild leven. De Indische neushoorn is vaak slachtoffer van stroperij, en z'n habitat in India en Nepal staat onder druk. Oud volksgeloof zegt dat hun hoorn geneeskrachtige eigenschappen zou hebben, maar dat klopt totaal niet. Een naam heeft de neushoornbaby nog niet, maar die zal met een V beginnen, zoals alle dieren die dit jaar geboren zijn in Planckendael. 

 

Meest gelezen