Videospeler inladen...

Bloedbad dreigt in horeca, als de zomer geen beterschap brengt

De horeca herstelt traag sinds cafés en restaurants op 8 juni weer open mochten. Dat blijkt uit onderzoek van personeelsdienstenbedrijf SD Worx. In vergelijking met de periode voor de coronacrisis is maar 48 procent van het personeel in de sector weer aan de slag. De zomer wordt cruciaal, zegt SD Worx. Als het herstel zich niet doorzet, zullen heel wat cafés en restaurants in het najaar failliet gaan.

HR-dienstenleverancier SD Worx bekeek de meest recente loongegevens van meer dan 20.000 werknemers bij meer dan 2.200 werkgevers in de horeca. Sinds die horeca op 8 juni de deuren opnieuw mocht openen, is er een herneming van de activiteiten tot 43 procent (de week van 8 juni), en in de weken daarna (tot 30 juni) tot maximaal 48 procent. De horeca haalt dus in juni slechts de helft van de normale tewerkstelling.

De cijfers worden een beetje vertekend door de cateringsector (bedrijfsrestaurants en evenementen), die nog voor een groot stuk stilligt, maar ook de cafés en restaurants zitten nog maar aan 55 procent van hun normale activiteiten.

Steven Rosseel van SD Worx: “Dat heeft ermee te maken dat ze minder personen in het restaurant kunnen toelaten, maar anderzijds zijn er ook cafés, restaurants en hotels die niet zijn opengegaan, waardoor de tewerkstelling daar verloren is gegaan.”

Als er in juli en augustus geen serieus herstel optreedt, zullen veel horecazaken allicht de deuren moeten sluiten.

Volgens SD Worx worden de zomermaanden cruciaal. Als er in juli en augustus geen serieus herstel optreedt, zullen veel horecazaken allicht in het najaar de deuren moeten sluiten.

Steven Rosseel: “We hopen dat binnenlands toerisme een deel van het internationale toerisme zal kunnen vervangen. Maar we gaan toch realistisch moeten blijven, de cijfers zien er momenteel niet rooskleurig uit, hoewel ze in de goede richting gaan.”

Kok en horecaondernemer Wim Ballieu van Balls & Glory (zeven vestigingen, 40 medewerkers) zoekt een verklaring voor het trage herstel: “Er is zeker een groep die terug volop op restaurant gaat, dankzij onze voorzorgen qua hygiëne en afstand. Maar de klassieke vibe in een stad: wonen, werken, bezoeken en cultuur is nog niet terug.”

Als de horeca iedereen aan de slag zou moeten laten gaan, zou er een bloedbad zijn

Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen

Horeca Vlaanderen noemt het "logisch" dat er heel wat minder mensen aan de slag zijn in de horeca dan voor de start van de crisis. "Als de capaciteit draconisch verlaagt, laat je minder mensen werken", zegt  Matthias De Caluwe. "Het is de enige optie die je hebt om erdoor te komen als sector. Voor veel mensen is die zaak hun droom en dus moet je de maatregelen nu nemen, net omdat je minder kan verkopen. We zijn de regering dan ook dankbaar dat het systeem van tijdelijke werkloosheid is ingevoerd. Als de horeca iedereen aan de slag zou moeten laten gaan, zou er een bloedbad zijn."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen