Bloemencorso in Loenhout gaat toch niet door: "Mijn hart bloedt, maar het was financieel en praktisch niet haalbaar"

De bloemencorso van Loenhout gaat uiteindelijk toch niet door dit jaar. Enkele weken geleden kondigde de organisatie nog aan dat de bloemenstoet wel kon plaatsvinden in een "light" versie. "Maar dat is praktisch en financieel echt niet haalbaar", zegt voorzitter Herman Verschraegen.

In Loenhout zal de bloemencorso uiteindelijk dus toch niet doorgaan. "Met de tool CERM kan je testen of een evenement coronaproof is. Ondanks dat de bloemencorso een evenement in open lucht is, kregen we een negatief advies", legt Herman Verschraegen uit.

Mijn hart bloedt voor de jongeren.  Die kunnen al zo weinig leuke dingen doen deze zomer

Herman Verschraegen

De bloemencorso zal voor de eerste keer in 69 jaar niet plaatsvinden. "Dat doet veel pijn", vertelt Verschraegen. "Mijn hart bloedt voor onze jongeren die al zo weinig kunnen doen deze zomer. Er zijn geen festivals of sportkampen en nu kunnen ze ook niet meewerken aan de praalwagens voor de bloemencorso. Dat maakt me heel triest."

Verlies draaien

De belangrijkste reden voor het annuleren van het evenement is de financiële last. "We zouden aan "crowd controlling" moeten doen. Dat betekent dat we altijd precies moeten weten hoeveel mensen er zijn. Vorige jaren waren er telkens tot 15.000 bezoekers. Crowd controlling is dus niet evident. We zouden zelfs verlies draaien", vertelt de voorzitter.

Toiletten ontsmetten

Bovendien waren er ook praktische moeilijkheden. "Als we toiletten plaatsen, zouden we die na elke persoon moeten ontsmetten. We hadden met de coronamaatregelen nog zo'n 7.000 bezoekers verwacht. Het is niet haalbaar om zulke maatregelen na te leven. Dus hebben we in samenspraak met de wagenbouwers beslist het evenement te annuleren", klinkt het.

De organisatie voor volgend jaar gaat moeilijker lopen

Herman Verschraegen

De bloemencorso wordt verplaatst naar zondag 12 september 2021. "De organisatie gaat wat moeilijker lopen dan anders. Nu de corso een jaar wegvalt, is het moeilijker weer op te starten", voegt Verschraegen nog toe.

Meest gelezen