Britse man veroordeeld tot vier jaar cel wegens mislukte poging om origineel van de Magna Carta te stelen

In het Verenigd Koninkrijk is Mark Roydon veroordeeld tot vier jaar opsluiting. Twee jaar geleden had hij gepoogd om een origineel van de Magna Carta te stelen uit de kathedraal van Salisbury. In totaal zijn er nog slechts vier originele documenten van de Magna Carta op de wereld.

Het lijkt op een scène uit de film "National Treasure": in 2018 zag een Amerikaans koppel toeristen in de kathedraal van de Engelse stad Salisbury een man met een hamer toelopen op de Magna Carta die daar achter glas bewaard wordt. De koelbloedige Amerikaanse toerist ging de man te lijf en achtervolgde hem tijdens zijn vlucht. Hij kreeg hem te pakken, nam hem de hamer af en kon hem samen dankzij de hulp van een andere voorbijganger in bedwang houden.

De rechter had in zijn oordeel vandaag veel lof voor het optreden van de Amerikaan. De dief, Mark Roydon, kreeg een celstraf van vier jaar opgelegd voor de poging tot diefstal. (Lees verder onder de foto).

Op de plaats in Runnymede waar het charter in 1215 zou zijn ondertekend, staat nu een klein monument.

De Magna Carta (Groot Charter) is een van de belangrijkste documenten uit de geschiedenis. Het charter werd op 15 juni 1215 in Runnymede buiten Londen uitgevaardigd door de Engelse koning John Lackland ("zonder land"). Dat was niet van harte, want John werd ertoe gedwongen door de edelen.

Het document perkte de macht van de koning inzake onder meer belastingheffing en rechtspraak in ten voordele van de edelen. Het charter wordt beschouwd als een van de basisdocumenten van de democratie, al is dat wat overdreven. Zo werd enkel gesproken over vrijheden voor de kerk en de edelen -en niet voor de gewone Engelsen- en zijn er discriminerende bepalingen tegen Joden en vrouwen. De meeste bepalingen zijn overigens nadien afgeschaft. Overigens probeerden John en zijn opvolgers herhaaldelijk om hun almacht te herstellen, wat dan weer tot nieuwe oorlogen met de baronnen leidde. 

Van het originele charter zijn er slechts vier exemplaren over: een ervan wordt bewaard in een kasteel in Lincoln, een in de kathedraal van Salisbury en twee in de British Library in Londen. Er zijn wel andere kopieën uit de jaren na 1215. 

Meest gelezen